marți, 23 august 2011

Verdeturi care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copilului

1. Patrunjelul - este bogat in saruri minerale, vitamine, proteine si glucide. 100 g de patrunjel contin de patru ori mai multa vitamina C decat necesarul zulnic al unui copil si decat 100 g de zeama de lamaie.
De la 8 luni, ii poti incorpora in supa sau in piure 4-5 g de patrunjel. De la 1 an poti creste cantitatea pana la 12 grame.

2. Mararul - gustos, aromat si foarte sanatos. Contine uleiuri esentiale, calciu, fier si 80% din toate vitaminele cunoscute! De asemenea, este un ajutor de nadejde daca bebelusul sufera de constipatie, deoarece mararul stimuleaza activitatea gastrica si intestinala.
De la varsta de 8 luni, pune-i in supe sau in piure 5 g de marar. De la varsta de 1 an si jumatate poti mari cantitatea pana la 10 grame.

3. Ceapa verde - este singura leguma care contine fitoncide - substante antimicrobiene care lupta eficient cu microorganismele ce pot dauna sistemului de aparare insuficient dezvoltat al copilului. De asemenea, ceapa verde este bogata in vitaminele C, E, tot complexul B si proteine.
Incepand cu varsta de 1 an include ceapa verde in supe, ciorbe, piure, maximum 5 grame. De la varsta de 1 an si jumatate adauga in salata, ghiveciul de legume si la toata lista preparatelor ce pot contine ceapa verde, in forma preparata dar si cruda.

4. Salata - este bogata in vitamina C, minerale si toate vitaminele din grupele B, K, E si P. Stimuleaza digestia, combate constipatia si are efect calmant, motiv pentru care se recomanda sa fie oferita micutilor hiperactivi seara, pentru un somn bun.
Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, copilul poate consuma salata sub orice forma: tocata, fiarta, cruda - in supe, ciorbe, salate.

5. Stevia - o vegetala bogata in saruri de calciu, fier, magneziu, vitamina C si potasiu. Frunzele acrisoare ale steviei, crude sau semipreparate, ajuta la asimilarea fierului si previn anemia. Nu doar morcovii contin caroten, ci si stevia, astfel ca ajuta la intarirea organismului, pigmentarea pielii si sporirea acuitatii vizuale. Stevia mai contine si acid crisofanic, cu rol in digestie, avand efect laxativ.
De la varsta de 1 an, ofera-i micutului tau 50 de grame de stevie, fiarta si pasata, in supe sau in piureuri. Incepand cu varsta de 1 an si jumatate, i-o poti oferi fiarta in ciorbe sau cruda, in salate.

6. Spanacul - este bogat in vitaminele A, E, B1, B6 si K, dar si in saruri minerale. Chiar daca face parte din verdeturile minune pentru alimentatia bebelusului si a copilului, spanacul nu trebuie oferit mai mult de o data pe saptamana de la 8 luni pana la varsta de 2 ani, sau mai mult de doua ori pe saptamana incepand cu varsta de 2 ani.
De la 8 luni pana la 2 ani, ofera-i copilului nu mai mult de o lingurita de spanac fiert si pasat, in supe sau piureuri. De la varsta de 2 ani copilul poate consuma piure de spanac simplu, insa nu mai mult de 10 linguri sau 50 de grame de spanac in salate.

Sanatate la bebei!

Sursa: qbebe.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu