joi, 13 ianuarie 2011

Raceli usoare si rosu in gat la bebelusi - fara antibiotice

Pentru rosu in gat si raceli usoare la bebelusi, medicul pediatru recomanda numai tratamentul cu antitermice si hidratare intensa.
Se spune ca iarna este sezonul racelilor si gripelor. Nu este insa neaparat nevoie sa se imbolnaveasca si bebelusul. Daca nu intra in contact cu persoane care prezinta simptome de imbolnavire, lucru de care trebuie sa il fereasca parintii, copilul mic ar putea trece peste sezonul rece fara faimosul "rosu in gat". Daca, totusi, s-a intamplat, nu trebuie sa disperati.
Ii curge nasucul sau, din contra, este infundat, fornaie, are ochisorii rosii si este mai morocanos decat de obicei, este posibil ca bebe sa fie racit. Trageti aer in piept si nu dati fuga la doctor. Medicul pediatru Corneliu Neagoe spune: "Este adevarat ca in aceasta perioada se inmultesc cazurile de viroze, apare faimosul "rosu in gat", insa acestea sunt boli care trebuie tratate doar simptomatic, nu sunt necesare antibiotice. Din pacate, foarte multi medici, mai ales la presiunea parintilor, prescriu medicamente cu antibiotic; dar nu sunt recomandate. Antibioticul creeaza dezechilibre in organism. Copilul bolnav poate face febra intre 5 si 7 zile. Normal ar fi ca abia cand temperatura depaseste 38,5 grade Celsius sa incepem sa-i administram un antitermic; altfel este suficient sa il hidratam foarte bine pe bebelus. Febra este doar o reactie de aparare a organismului impotriva virusilor, iar daca o stopam ii luam capacitatea de a lupta singur impotriva bolii".
De asemenea multe mamici gresesc atunci cand, speriate ca bebelusul are nasul infundat si este febril, nu ii mai fac baita de seara. "Cel mai corect mod de a scadea febra mare este de a introduce copilul in apa a carei temperatura sa nu depaseasca 37,5 grade Celsius" a mai precizat dr. Corneliu Neagoe.
Asadar, recomandarea medicului pediatru este ca, daca bebe a fost atins de vreo viroza sau s-a ales cu rosu in gat, sa nu disperati, sa va inarmati cu foarte multa rabdare, sa-i oferiti copilului multe lichide (nu calde), sa-i dati numai medicamente simptomatice si sa rezistati tentatiei de a apela imediat la antibiotice.
Este absolut necesara o vizita la medicul pediatru atunci cand bebelusul este palid, nu reactioneaza cand ii vorbesti, tuseste rau si/sau are dificultati in a respira. De asemenea, daca micutul plange mai mult decat de obicei, refuza alimentatia si face temperatura de peste 39,5 grade , nu ezitati sa solicitati prezenta medicului la domiciliu.

Sanatate la bebelusi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu