marți, 29 noiembrie 2011

Reguli de ingrijire a ranilor dupa operatie

1. Dezinfectarea ranilor
O placa post-operatorie poate fi dezinfectata cu alcool sanitar sau solutii antiseptice (betadina, cloramina, permanganat de potasiu). La cateva zile dupa o interventie chirurgicala minora rana poate fi spalata cu o solutie calduta cu apa si sapun.

2. Pudra cu antibiotic
Secretul unei vindecari optime a unei plagi cutanate este mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste nivelul de hidratare al zonei respective. In cazul unei rani inca umede, cum ar fi in primele zile dupa interventie este preferabil sa folosim o pudra pe baza de antibiotic, cum este Baneocin. Pudra va absorbi excesul de umezeala si nu va permite lipirea pansamentului de piele.

3. Unguent antibiotic
In conditiile unei rani uscate si in curs de cicatrizare, un unguent cu actiune antibiotica este ideal (ca Baneocin, Fucidin, Dermazin), datorita faptului ca adera la plaga fara a mai fi nevoie de pansament si nici nu mai prezinta riscul lipirii acestuia din urma.

4. Antibiotic pe cale generala
Medicul este cel care decide daca este nevoie de tratament antibiotic sistemic, in functie de amploarea interventiei, zona implicata si starea de sanatate a pacientului.
Semne care anunta infectia unei plagi: febra, inrosirea si umflarea zonei afectate si aparitia durerii.

5. Antialgice
In cazul durerilor post-operatorii, cel mai adesea se folosesc analgezice (algocalmin, antinevralgic) sau antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, ketonel).

Sanatate!

Sursa: Eva, Top-sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu