joi, 7 iulie 2011

Tristete vs. depresie

Deseori, termenii de depresie si tristete sunt folositi alternativ, ca si cum ar fi sinonime. Cei doi termeni sunt insa diferiti: tristetea este o stare emotionala, iar depresia este o boala, o tulburare a starii de spirit, care cuprinde o varietate de simptome.
Confuzia dintre depresie si tristete poate duce la izolare, disensiuni, confuzie, agitatie si, uneori, chiar acte extreme (suicid) intrucat nu se intervine medical la timp. Stabilirea diferentelor dintre cele doua poate salva o viata.

Diferente

Tristetea poate denatura modul unei persoane de a vedea lucrurile, astfel incat culorile vesele sunt estompate, dar depresia transforma totul in negru, iar orice lucru din jur este pur si simplu dezolant. In timp ce oamenii tristi ar putea avea nevoie de mangaieri si imbratisari, cei deprimati au nevoie de tratament specializat.
Lucruri si situatii triste pot fi vazute si discutate peste tot: la cina, la locul de munca, la televizor. Totusi, acest sentiment ramane intotdeauna la suprafata si nu afecteaza in profunzime psihicul unei persoane. in plus, cauzele tristetii sunt de cele mai multe ori cunoscute si pot fi diferite: de la un interviu dur, o umilinta, stresul de la locul de munca sau pur si simplu dezamagire provocata de diverse situatii. Deseori, totusi, nefericirea dispare prin contributia si sustinerea unui prieten, comunicarea cu o persoana apropiata, aparitia unor evenimente pozitive etc. Chiar daca o persoana este trista poate functiona normal: va fi mama copiilor sai, isi va desfasura in mod normal activitatile de la locul de munca, se va bucura de hobby-urile sale etc. Chiar daca ceea ce simte o persoana nu este tocmai pozitiv, isi poate atinge orice scop fara probleme. In unele cazuri tristetea poate fi chisr o forta pozitiva sau motivanta. Poate oferi un impuls pentru reevaluarea unor aspecte ale vietii si poate declansa noi perspective, unele constructive.

Depresia este o entitate diferita: este o problema grava de sanatate mentala si, din nefericire, nu este banala ca tristetea. Depresia, uneori numita si melancolie sau cadere nervoasa, trebuie abordata cu toata seriozitatea. Persoanele depresive pot fi uneori grav afectate de aceasta boala, fara sa fie constiente sau fara sa stie cum sa depaseasca problema. Se pot simti neputincioase, fara nici o optiune. Persoanele care prezinta urmatoarele simptome de depresie, trebuie sa solicite ajutor de specialitate:
- lipsa de speranta, senzatia ca nu se poate gasi o solutie pentru rezolvarea unor probleme, pesimism;
- sentimente de vinovatie, inutilitate, neajutorare;
- pierderea interesului pentru unele activitati care in trecut ofereau placere: hobby-uri, activitate sexuala;
- scaderea nivelului de energie, oboseala, senzatia de greutate;
- dificultati de concentrare, reamintire si in luarea deciziilor;
- insomnie, trezirea dimineata devreme sau dorinta de a dormi incontinuu;
- scaderea in greutate si a apetitului sau situatia contrara: mancat excesiv si cresterea semnificativa in greutate;
- neliniste si iritabilitate;
- ganduri morbide, de suicid, inclusiv tentatia de sinucidere;
- simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, durere cronica.

Indiferent de cauza, daca prezentati aceste simptome, nu pregetati! Apelati la ajutor de specialitate! Depresiile se pot trata si vindeca!

Sanatate!

Sursa: sfatul medicului.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu