miercuri, 13 iulie 2011

Cum sa asezi corect alimentele in frigider

Mezeluri, carne, lactate, oua, conserve sau mancare gatita. Fiecare dintre aceste produse alimentare trebuie pastrate in frigider si congelator dupa anumite reguli. Iata cateva sfaturi utile date de directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi:

Legumele se ambaleaza in pungi de hartie
Legumele si fructele se aseaza in frigider fara a fi spalate. Nu indeparta frunzele si "mustatile" firelor de ceapa sau usturoi pentru ca legumele se vor vesteji.
De obicei, fructele si legumele se pastreaza in lada de plastic special destinata acestora. Ambaleaza-le numai in pungi de hartie pentru ca pungile de plastic transpira, iar produsele se pot strica.

Carnea, in congelator la -18 grade Celsius
Daca ai cumparat carne proaspata si nu vrei sa o gatesti in ziua respectiva, aceasta trebuie pastrata la congelator la minu 18 grade Celsius. Inainte, insa, carnea trebuie portionata. Nu o dezgheta si recongela! Isi va pierde toate vitaminele. Impacheteaza apoi bucatile in pungi de plastic alimentare.
Aseaza carnea pe care inca nu doresti s-o prepari pe raftul din spate al congelatorului. Tot asa, carnea pe care intentionezi sa o folosesti imediat in mancaruri se aseaza pe raftul din fata, pentru a ajunge cat mai repede si mai usor la ea. Astfel, nu vei tine usa congelatorului deschisa pentru foarte mult timp cautand prin tot felul de ambalaje carnea pe care doresti s-o prepari.

Nu depozita ouale in cofrajele de pe usa
Pentru a le pastra prospetimea cat mai mult timp, ouale se depoziteaza in zone cat mai departe de usa aparatului frigorific, de preferat cat mai in spatele raftului. Astfel, aerul cald care intra in frigider atunci cand deschidem usa nu le va altera. Si totusi, ce putem pastra in locurile special amenajate pe usa? Conservele! Acestea au un termen de valabilitate foarte indelungat si nu trebuie pastrate la temperaturi foarte scazute.

Mezelurile se pastreaza la temperaturi mici

Acestea se pastreaza in frigider cat mai departe de usa, pentru a evita contactul cu aerul cald din exterior care patrunde de fiecare data cand deschidem usa de la frigider.

Mancarea gatita se tine in recipiente cu capac
Pe un raft separat fata de cel pe care pastrezi mezelurile, lactatele sau conservele, poti depozita mancarea gatita. Este recomandat ca aceasta sa fie pastrata pe rafturile cele mai de sus ale frigiderului, deoarece in aceasta zona temperatura este mult mai scazuta.
De asemenea, este obligatoriu ca produsele preparate termic sa fie pastrate in recipiente cu capac. Astfel, eviti mirosurile neplacute care iti pot invada frigiderul si, in acelasi timp, eviti si contaminarea incrucisata.

Dl. Ghe. Mencinicopschi spune: " Fiecare raft trebuie sa fie destinat unui anumit tip de produse. De exemplu, niciodata nu vom aseza carnea proaspata langa legume, mezeluri sau lactate. Nu mai vorbim despre mancarurile gatite care au locul lor separat in frigider.
Motivul este foarte simplu: se evita contaminarea incrucisata. Daca nu, sucurile lasate de carnea proaspata se pot scurge peste alte produse alimentare si le pot  contamina cu diferite bacterii. Mai departe, acestea sunt consumate odata cu alimentul contaminat si ne putem imbolnavi grav.
De asemenea, trebuie sa ambalam produsele alimentare in pungi de hartie si recipiente din plastic. Evitati folia de aluminiu pentru ca este periculoasa pentru sanatate. In schimb, putem folosi folie transparenta din plastic".




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu