luni, 25 iulie 2011

Vergeturile in sarcina

Sarcina este o perioada pe cat de dificila, pe atat de frumoasa pentru viitoarea mamica. Organismul acesteia in timpul sarcinii trece prin numeroase schimbari radicale, pielea fiind organul cel mai afectat din cauza nivelului ridicat de hormoni. Cea mai suparatoare problema de piele in sarcina - vergeturile. Acestea reprezinta o reala problema in ceea ce priveste revenirea la aspectul fizic de dinainte de conceperea fatului. Ele constituie amprenta pe care o lasa cele 9 luni de sarcina asupra corpului tau, deoarece se pot estompa, dar nu dispar in totalitate decat daca apelezi la tratament chirurgical.

Ce sunt vergeturile? Sunt cicatrici lasate pe suprafata pielii din cauza ruperii unor fibre elastice din derm. Initial, cand sunt "proaspete", ele au o culoare rosie-violacee, pentru ca mai apoi, cand se cicatrizeaza, sa capete o culoare alba-sidefie.

In ce conditii apar vergeturile?
Trebuie mentionat ca vergeturile nu apar numai la femeile gravide, ci ele pot aparea la orice varsta, in orice zona a corpului, preponderent pe zonele care sunt expuse la cresterea brusca in greutate (abdomen, sani, coapse, brate, fese), cand pielea este intinsa pentru o perioada mai lunga de timp.

Factori implicati in dezvoltarea vergeturilor:
- factori genetici: acestia determina predispozitia pentru transmiterea de la mama la fiica a vergeturilor;
- alterarea elasticitatii: pielea uscata, deshidratata;
- dezechilibrele hormonale: momentele cele mai importante in care organismul se confrunta cu variatii hormonale marcate sunt pubertatea si sarcina;
- dezvoltarea rapida a organismului in adolescenta.

Cum previi vergeturile in perioada sarcinii?

  • Maseaza cat mai bine zonele predispuse pentru aparitia vergeturilor, deoarece cu ajutorul masajului se imbunatateste circulatia sanguina in straturile profunde ale pielii;
  • Consuma multe lichide (1,5 - 2 l pe zi), in special apa plata, pentru a evita deshidratarea si uscarea pielii;
  • Mananca alimente sanatoase bogate in vitamine, in special fructe si legume, evita grasimile si prajeala;
  • Foloseste creme hidratante si uleiuri cosmetice cu vitamine pe zonele predispuse pentru a evita uscarea si a conferi pielii flexibilitate si suplete.
  • Incearca sa te mentii in limitele normale de greutate (evita sa te ingrasi cu mai mult de 5 kg fata de greutatea normala);
  • Stabileste-ti un program zilnic pentru miscare. Fa exercitii usoare punand in aplicare gimnastica pentru gravide, inotul.
Cremele
In fazele initiale, cand vergeturile sunt proaspete (rosii-violacee), acestea pot fi mult estompate daca folositi creme intens hidratante cu vitamina E si A, care contribuie la recapatarea supletii si regenerarea fibrelor elastice din piele.

Sanatate!

Sursa: garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu