miercuri, 24 august 2011

Riscurile fumatului in sarcina

Nicotina secretata de fiecare tigara pe care o aprindem, monoxidul de carbon si toate celelalte substante nocive care se gasesc in tigara, influenteaza in sens negativ dezvoltarea intrauterina a fatului.
O femeie care fumeaza in timpul sarcinii va trebui sa fie constienta de raul pe care il poate face bebelusului, pentru ca bebe inhaleaza aceleasi substante chimice ca si ea. Riscul de a naste un copil cu probleme de sanatate este foarte mare.
De-a lungul anilor s-a observat ca femeile care fumeaza in timpul sarcinii, nasc bebelusi cu greutate sub limita normala. De asemenea, riscul de malformatii este la fel de mare.
Cercetatorii sunt de parere ca tutunul ii poate afecta fatului activitatea intracraniana, bebelusul putand prezenta dupa nastere anumite simptome de retard mintal, lipsa de concentrare, dar si paralizie cerebrala. Riscul de nastere prematura este si el in mare masura influentat, multi bebelusi nascandu-se inainte de implinirea a 37 de saptamani de viata intrauterina.
Daca viitoarea mamica va renunta la fumat inainte de cel de-al treilea trimestru de sarcina, este posibil ca bebelusul sa poata lua suficient in greutate, nascandu-se astfel un copil perfect normal. Chiar daca nu fumati, este indicat sa evitati sa stati langa fumatori, pentru ca asta va transforma in fumatori pasivi, ceea ce este aproape la fel de rau pentru viitorul omulet.
In cazul in care viitoarea mamica fumeaza inca din primele zile de viata intrauterina a fatului, riscul ca embrionul sa se implanteze extrauterin, este destul de mare.
Cu alte cuvinte, prin fumat veti fi predispusa unor riscuri majore ale propriei sanatati, putand trece prin stari destul de neplacute care va vor pune in pericol viata atat a dumneavoastra, cat si a bebelusului. Din punct de vedere placentar, se vor putea ivi cateva impedimente. Ca urmare a monoxidului de carbon, dar si a nicotinei ce se regasesc in tigara, fatul va fi privat de o parte din oxigenul secretat de placenta. De asemenea, poate exista riscul ca aceasta sa se ingroase sau sa fie amplasata prea jos in uter. Prin urmare, fatul nu va mai putea sa se dezvolte corespunzator, nascandu-se cu o greutate mai mica decat normal. De regula, nasterea in astfel de cazuri, se va putea face doar prin cezariana.

Spuneti NU fumatului!

Sursa: bebelu.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu