miercuri, 17 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 21

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 6,8 kg in greutate si 64 de cm in inaltime daca a fost de marime medie la nastere.

Dezvoltarea fizica
- este activ cel putin jumatate din timpul in care e treaz.



Dezvoltarea mentala si sociala
- se uita in jur la situatii noi;
- protesteaza si ii rezista cuiva care incearca sa ii ia jucariile.

La aceasta varsta, copilul ar putea da semne ca ii este teama de straini. El s-ar putea sa fie timid si nervos in preajma persoanelor pe care nu le cunoaste, sau chiar si a unor persoane cunoscute si sa inceapa sa planga daca acestea se apropie de el. Aminteste-ti acest lucru in momentul in care te vei afla in compania unor persoane cu care el nu este familiarizat si incearca sa nu te simti stanjenita daca el va plange atunci cand cineva il va lua in brate. Trebuie doar sa il iei inapoi si sa il calmezi. Spune-le prietenilor si familiei sa se apropie incet de copil, fara sa faca miscari bruste.
Cu toate acestea, nu inseamna ca trebuie sa eviti persoanele straine de care se teme copilul tau. El se va obisnui treptat si cu alte persoane in afara de tine si de partenerul tau. Nu uita ca trebuie sa ai rabdare si sa fii intelegatoare cu el.

Lumea bebelusului incepe sa devina tot mai tridimensionala. Ambii ochi lucreaza impreuna si perceptia lui este tot mai buna in fiecare zi. Si-ar putea studia mainile si picioarele cu fascinatie.
Copilul va putea acum sa distinga si diferite nunate ale aceleiasi culori, dar va prefera in continuare culorile primare. Poti sa-i evaluezi vederea tinand o jucarie la o anumita distanta in fata lui si sa o misti mai aproape, la stanga si la dreapta si vezi cand incepe sa o observe si sa se intinda dupa ea.

Aftele
Aftele sunt o infectie des intalnita a gurii, numita si candida albicans. Nu este periculoasa, desi s-ar putea sa te sperie. De multte ori va arata ca si cum bebe are lapte inchegat in gura. Aftele apar cel mai des la nou-nascuti si sugari si ar putea chiar sa fie transferate de la mama la bebelus in timp ce acesta trece prin canalul de nastere, daca mama are o infectie.
Cel mai des intalnit simptom este aparitia petelor albe sau "placilor" in gura. Ele pot apare pe gingii, limba, obraji, buze si pe palatul moale. Aftele nu sunt dureroase de regula, desi gura bebelusului ar putea deveni uscata.
Ar trebui sa contactezi pediatrul daca bebe nu mananca bine sau este deshidratat in urma aftei; si ar trebui sa contactezi pediatrul daca ai vreo neliniste si nu esti sigura daca este afta sau nu.

Sanatate!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu