joi, 18 august 2011

Medicamentele in sarcina si riscul de malformatii

Daca ai ramas insarcinata fara sa stii, prima luna poate trece fara ca tu sa iti dai seama ca esti graviduta. De aceea, poti lua medicamente, nefiind in cunostinta de cauza.
Cazurile acestea, de mamici care au luat medicamente mai ales in aceasta etapa primara a sarcinii, sunt destul de multe. Dureri de dinti, durerile de cap, febra sau starea de indigestie impun fie ca vrem, fie ca nu vrem, administrarea unui medicament. Asa ca, dupa ce femeia a depistat sarcina, nu poate decat sa fie stresata si sa ii adreseze medicului o serie de intrebari legate de modul in care ar putea fi influentat cel mic de medicamentul administrat.

Specialistii spun ca administrarea tratamentului depinde in mare masura de trimestrul in care este gravida. Medicamentele ingerate se dizolva destul de usor, iar trecerea prin bariera placentara se va putea face deosebit de usor. Depinde, insa, de luna in care se afla gravida, dar si de medicamentul ingerat.
Primul trimestru de sarcina este destul de riscant, cel putin pana se termina organogeneza. Asa ca, daca vom lua medicamente in aceasta perioada, riscul de a-i fi afectate organele celui mic va fi unul destul de mare.
In cazul in care medicul va constata, ca urmare a efectuarii unor analize, ca sanatatea bebelusului este in mod evident pusa in pericol, acesta va putea sugera intreruperea sarcinii.

Daca medicamentele sunt administrate in al doilea trimestru, riscul nu este la fel de mare; bebelusul s-ar putea naste cu o greutate mai mica.

In cazul in care medicamentele sunt administrate in trimestrul trei de sarcina, acestea vor putea genera probleme respiratorii severe.

Medicamentele sigure pentru gravida sunt Vitamina B6 si acidul folic, recomandate de medic pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.
Analgezicele si antibioticele prea puternice vor putea genera tulburari grave fatului in mediul intrauterin.

Sanatate la bebei!

Sursa: bebelu.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu