miercuri, 17 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 20

In aceasta saptamana, bebelusul va avea in jur de 6,6 kg in greutate si 64 de cm in inaltime.

Dezvoltarea fizica
- s-ar putea misca legana, intoarce sau rostogoli;
- tinteste bine cand se intinde dupa lucruri;
- ar putea sa isi tina singur biberonul cu mainile.

Dezvoltarea mentala si sociala
- vrea sa atinga, sa tina, sa invarta, sa scuture si sa bage in gura obiecte;
- imita sunete si miscarile in mod deliberat;
- imita expresiile faciale;
- isi intinde bratele pentru a fi luat in brate.

Copilul va incepe sa se exprime tot mai mult acum si isi va arata tot mai mult personalitatea. El poate fi tacut si contemplativ sau activ, vorbaret si tot timpul in miscare. Limbajul corpului deja spune foarte multe despre cum se simte si tu vei sti sa-l "citesti" foarte bine.

Citeste-i bebelusului pentru ca prin asta faci mai mult decat sa interactionezi cu el. Cititul il expune sunetelor limbajului si intonarilor. Ascultand cuvinte il ajuta sa construiasca mai bine sunetele pe care le face, organizandu-le in limbaj adevarat.

Mancarea bebelusului
Pana la 20 de saptamani bebe va manca, probabil, cam doua mese solide pe zi, de cereale cu lapte de mama sau formula; totusi el va consuma inca mult lapte, cam de 4-6 ori pe zi, cate 180-235 ml la fiecare masa.
Daca vei introduce mancaruri noi dimineata, din punct de vedere nutritional nu conteaza prea mult; este chiar indicat pentru ca in felul acesta, daca bebe are vreo reactie la mancarea noua, ar trebui sa dispara inainte sa se culce. De asemenea, ii va fi probabil cel mai foame si va fi in cea mai buna dispozitie dimineata, ceea ce va face mai usoara introducerea alimentelor.

Alergia
O alergie poate fi definita ca o sensibilitate la o substanta care nu intotdeauna produce o reactie. Exista un numar mare de diferite tipuri de alergii care ar putea avea efect asupra copilului tau, insa vom aminti doar cateva dintre simptomele cel mai des intalnite. Acestea pot include:
- mancarimi;
- piele uscata;
- dificultati in respiratie;
- ii curge nasul;
- ii lacrimeaza ochii;
- eruptii;
- piele rosie;
- congestie;
- respiratie scurta;
- stranut.
Daca crezi ca bebe sufera o alergie si ai exclus posibilitatea unei raceli sau a altei boli, incearca sa identifici cauza. Foloseste un sapun nou, vezi ce mancare noua i-ai dat in ziua precedenta. Daca ai vreo neliniste, ar trebui sa contactezi pediatrul cat mai curand posibil.

Sanatate la bebei!

Sursa: qbebe.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu