luni, 15 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 19

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 6,5 kg in greutate si 63,5 cm in inaltime.

Dezvoltarea fizica
- isi ridica ambele brate si picioare in timp ce sta culcat pe burta;
- poate prinde un obiect;
- duce obiectele la gura.


Dezvoltarea mentala si sociala
- poate folosi vocale si cateva consoane;
- ii place sa se joace la ora mesei;
- isi ajusteaza raspunsurile in functie de oameni.

Bebelusul va fi mult mai activ de-acum si se va intinde sa prinda orice. Cam tot ce prinde, ajunge direct la gura pentru a incerca sa invete mai multe despre obiect. El va explora forma cu buzele si limba, asa ca pastreaza vigilenta cu privire la ce pune in gurita.

Copilul adauga noi sunete in repertoriul sau verbal. La aceasta varsta, copiii sunt atat de fascinati de o noua abilitate pe care o descopera, incat s-ar putea sa se limiteze doar la aceasta pentru o vreme. Acest lucru este normal, deoarece copiii au tendinta de a exersa o anumita abilitate inainte de a o dezvoltta pe urmatoarea. Copilul s-ar putea sa iti urmareasca cu foarte mare atentie gura si sa incerce sa imite inflexiunile vocii tale sau sa pronunte consoane precum "m" sau "b".

Te-ai putea alarma ca bebe si-a gasit organele genitale. Nu te speria! Acesta este un mod natural de a-si explora propriul corp, tot asa cum isi exploreaza mainile si picioarele. Pentru ca zona este, de obicei, acoperita cu un scutec, cand este libera este chiar foarte interesanta pentru el.

Tusea
Tusea poate aprea oricand, ori in mod uscat, ori ca tuse umeda care produce mucozitati. Ea implica de multe ori o infectie virala sau o raceala.
Daca bebe tuseste prea des, folositi un umidificator. Acesta il va ajuta sa elimine uscaciunea asociata cu tusea. Ai grija, insa, sa directionezi umidificatorul in asa fel incat sa nu umezeasca patutul sau sa ajunga direct la bebe.
Suna medicul daca apare unul din urmatoarele simptome:
- respira prea scurt;
- are febra;
- este iritabil;
- nu are pofta de mancare;
- ii vine greu sa manance;
- suiera;
- tusea persista.

Jocuri
Tine-l cu fata spre tine si lasa-l sa vorbeasca. Cand se opreste, repeta un grup de silabe (da-da-da sau ma-ma-ma). El va asculta si va incerca sa repete sunetul.

Sanatate!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu