vineri, 12 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 17

In aceasta saptamana, bebelusul va avea in jur de 6,1 kg in greutate si 62 de cm in inaltime.

Dezvoltarea fizica
- ar putea face miscari asemeni inotului;
- distinge mirosurile;
- poate tine obiecte intre degetul aratator si degetul mare;
- poate incepe sa manance mancaruri solide.

Dezvoltarea mentala si sociala
- este interesat sa faca sunete noi;
- rade in timpul jocului;
- ar putea plange daca jocul ii este deranjat;
- poate intrerupe mancatul ca sa se joace.

Bebelusului tau ar putea incepe sa-i creasca dintii acum, iar semnele acestui fapt pot fi ca bebe se trage de urechi sau de falca, saliveaza sau este agitat fara nici un motiv vizibil. Pentru ca simptomele sunt de multe ori aceleasi, va fi greu de aflat daca il doare urechea sau ii cresc dintii. Daca nu esti sigura, poti masa gingiile si vei observa care este problema.

La aceasta varsta, copilul incepe sa se joace cu mainile si picioarele si va fi incantatt sa faca acest lucru in repetate randuri. Dintr-o data vei realiza ca in camera lui este liniste si, cand vei intra acolo, vei observa ca micutul tau, care avea nevoie de tine de fiecare data cand se trezea, acum se joaca si se distreaza singur in patutul lui. Astfel, de-acum te vei bucura si tu de o farama de timp liber.

Nu mai este nevoie sa il hranesti atat de des. Copilul tau are o burtica mai mare acum, asa ca nu mai este nevoie sa il hranesti atat de des. Va fi suficient sa ii dai sa manance de cinci sau sase ori pe zi, cu exceptia cazului in care inca il alaptezi; in aceasta situatie va fi nevoie sa il hranesti de sase sau opt ori pe zi.
La aceasta varsta greutatea copilului se va dubla si el va continua sa acumuleze kilograme, chiar daca programul sau de masa va fi mai fix. Tot dea-cum, continutul laptelui de la san se va schimba si va fi mai bogat in minerale de care copilul tau are mare nevoie.

Jocuri
Continua sa-i citesti copilului si savureaza intimitatea creata intre voi. Cuvintele pe care i le citesti cu voce tare il vor ajuta sa-si dezvolte limbajul si, pentru ca el deja poate vedea in culori, ii vor placea si imaginile.

Sanatate la bebei!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu