vineri, 12 august 2011

Despre droguri

Consumatorii de droguri sunt vazuti diferit, fie ca persoane bolnave, fie ca persoane care traiesc viata la maxim. Mediile din care provin sunt diverse, nu este o regula, iar motivatiile difera: la adolescenti, mai ales, este curiozitatea de a experimenta situatii noi; in alte cazuri un factor important este reprezentat de anturaj si de presiunea exercitata de acesta; lipsa controlului familial sau regulile rigide din cadrul acesteia pot impinge copiii sau adolescentii la acte necugetate.

Persoanele consumatoare de substante psihoactive au nevoie de suportul medicului, al familiei, al anturajului pentru a avea informatiile necesare in luarea deciziei de renuntare la consum.
Caile de consum sunt diferite:
- prin fumat - in cazul tutunului sau hasisului;
- pe cale orala - alcoolul, drogurile de sinteza;
- prin aspirare - cocaina;
- prin inhalare - heroina la folie sau substantele volatile;
- prin injectare - heroina.

Iata cateva din cele mai folosite droguri:


Tutunul. Nu a constituit o problema de sanatate pana la aparitia masinii de fabricat tigari. A ajuns sa fie folosit in toate mediile sociale.
Din cauza continutului de compusi toxici, printre care nicotina, gudronii, substante iritante, monoxid de carbon, comercializarea tutunului a fost restrictionata in UE.
Efectele "benefice" pentru care este consumat tutunul sunt relaxarea si senzatia de concentrare sporita.
O parte din efectele cauzate de consumul regulat de tutun sunt diminuarea capacitatii pulmonare, mirosul neplacut al respiratiei, oboseala prematura, tuse si expectoratie, culoarea galbuie a degetelor si a dintilor, imbatranirea prematura a pielii fetei.
Dependenta de tutun este atat psohica, cat si fizica si este foarte greu de depasit.

Alcoolul. Este un depresor al sistemului nervos central. Efectele difera in functie de doza, acestea fiind relaxarea, dezinhibitia, cresterea sociabilitatii, lipsa coordonarii miscarilor, greutati in exprimare. Abuzul poate conduce la dificultati cognitive, in unele cazuri la dementa alcoolica si se poate asocia cu afectarea ficatului, a stomacului, probleme cardiace, neurologice.

Canabisul. Se obtine din rasina, frunzele si florile plantei Canabis sativa. Din ea se prepara marijuana si hasisul, care se consuma sub forma de tigari. Cele mai frecvente efecte sunt uscaciunea gurii, tahicardie, somnolenta, transpiratii abundente, lipsa coordonarii miscarilor, ochii inrositi si sticlosi.
Consumul regulat poate avea ca si consecinte probleme respiratorii, cardiovasculare, scaderea imunitatii, tulburari endocrine, psihice.

Cocaina. Este extrasa din frunzele arborelui denumit Erytroxilon coca, cultivat mai ales in America de Sud. In urma cu cateva secole se consuma prin mestecarea frunzelor, dar cantitatea absorbita era redusa. In prezent se foloseste sub forma de clorhidrat de cocaina (forma principala de consum), sub forma de sulfat de cocaina si sub forma de cocaina de baza (crack).
Efectele sunt sesizate imediat dupa consum si dispar dupa cca 30 de minute.

Heroina. Este o substanta semisintetica derivata din morfina care provoaca dependenta fizica si psihica de la primele doze. Efectele imediate sunt ameteala, gandire confuza, lipsa reactiei la durere, respiratie incetinita, senzatie de greata.
Riscurile cele mai frecvente sunt tulburarile de personalitate, dependenta psihologica, probleme de memorie, scadere in greutate, tulburari de somn, absenta ciclului menstrual la femei, infectii diverse, anemie, constipatie, tulburari de apetit sexual.

Drogurile halucinogene. Reprezinta un grup de substante ce produc importante modificari la nivelul sistemului nervos central, cel mai cunoscut halucinogen fiind LSD. Efectele se manifesta la doze mici si la scurt timp dupa administrare. Modificarile aparute dupa consum sunt alterarea perceptiei, halucinatii, stralucire crescuta a ochilor, euforie, idei delirante, hipereactivitate, confuzii. Riscurile in plan psihologic sunt starile de panica sau pot sa reapara spontan experiente halucinante (fenomenul de flas-back), chiar fara consum de substanta.

In lupta impotriva consumului de droguri trebuie sa avem informatiile necesare legate de acest fenomen, de manifestarile sevrajului si a supradozei. Familia si medicii implicati in procesul de recuperare al persoanelor consumatoare de substante psihoactive trebuie sa aiba o atitudine non-critica, de suport si empatica.

Sanatate!

Sursa: e-sana, Dr. Anitei Valentina, medic Specialist medicina de familie, clinica Anima

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu