miercuri, 17 august 2011

Menta - o planta cu care putem vindeca

Menta este una din cele mai cunoscute plante medicinale si asta datorita aromei speciale, dar si a beneficiilor aduse sanatatii. Are proprietati sedative, dezinfectante si cicatrizante si poate fi folosita in problemele tubului digestiv, respiratorii, ficatului, vezicii biliare, circulatiei etc.

Iata cateva dintre afectiunile pe care menta le trateaza cu succes:

1. Acnee. Menta echilibreaza nivelul ph-ului pielii, fapt care inhiba producerea excesiva de uleiuri la nivelul pielii. Datorita proprietatilor astringente, antiseptice si antiinflamatorii, menta diminueaza aspectul de acnee, puncte negre, roseata si iritatii de la nivelul pielii. Amesteca doua picaturi de ulei de menta in produsul pe care il folosesti pentru spalarea fetei si foloseste-l dimineata si seara. De asemenea, poti adauga o picatura de ulei si in crema de noapte.

2. Dureri de cap. Actioneaza ca un vasodilatator si ajuta in dilatarea vaselor de sange ingustate (una dintre cele mai frecvente cauze care provoaca durerile de cap). Daca suferi de migrene sau dureri de cap, unge-te in zona fruntii si a tamplelor cu o picatura de ulei de menta. Daca ai pielea sensibila, pentru a evita iritatiile, dilueaza 3-4 picaturi de ulei de menta in ulei de masline.

3. Sindromul de intestin iritabil. Este recomandata si pentru ameliorarea balonarii, meteorismului si indigestiei. Consuma 2-3 cesti de ceai de menta pe zi.

4. Crampe menstruale. Menta este recunoscuta pentru efectul de relaxare pe care il are asupra muschilor contractati. Consumul de ceai de menta in perioada menstruala poate ameliora durerile.

5. Sinuzita si raceli. Datorita proprietatilor decongestionante, expectorante si astringente, ceaiul de menta amelioreaza gatul iritat, tusea si elibereaza caile respiratorii. Pentru tratarea congestiei nazale, sinuzitei, racelii sau astmului, inhaleaza vaporii produsi de ceaiul de menta. Maseaza-ti pieptul cu ulei de menta si consuma ceai pentru a scapa de tuse. 

6. Stres si anxietate. Studiile recente au aratat ca uleiul de menta folosit in aromaterapie, ajuta in alungarea anxietatii, stresului si a migrenelor provocate de stres.

7. Protejeaza dintii. Menta are proprietati antiseptice si protejeaza dintii. Mentine sanatatea gingiilor si previne respiratia neplacuta.

Sanatate!

Sursa: eva.ro, top-sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu