vineri, 19 august 2011

Ce te imbatraneste repede?

Imbatranirea prematura cuprinde toti acei factori de mediu sau interiori care grabesc epuizarea tesuturilor corpului. Acestia se intalnesc in viata majoritatii oamenilor. Iata cativa dintre ei:

1. Alimentatia - reprezinta un factor important in accelerarea imbatranirii, dar si in sensibilizarea in fata bolilor. Principalele greseli alimentare care ne dezechilibreaza metabolismul sunt:
- mese prea bogate in carne - in mod normal o singura masa cu carne pe zi este suficienta; consumul exagerat de carne predispune la boli cardiovasculare, cresterea tensiunii si afectiuni ale rinichilor;
- consumul zilnic de grasimi animale si mezeluri;
- consumul alimentelor prajite;
- lipsa consumului zilnic de fructe si legume crude;
- consumul de alcool;
- consumul de sucuri din comert si preparate fast-food etc.

2. Lipsa sportului. Viata ne este din ce in ce mai sedentara, asa ca datoria noastra este sa ne rezervam macar o jumatate de ora in fiecare zi sa facem sport, sa nu mai folosim liftul, sa ne plimbam macar o ora in fiecare week-end si sa incercam sa nu mai evitam miscarea din comoditate.

3. Somnul insuficient - predispune la oboseala cronica, la imbatranire, dar si la alte afectiuni. Prin somn insuficient nu trebuie sa intelem un numar de ore de somn (care trebuie sa fie minim 6 ore pe noapte), ci si intervalul in care se doarme. Trebuie sa dormiti in intervalul 23:00-05:00 dimineata (sau chiar de la 21:00-6:00 daca persoana are sub 20 de ani), fiindca in acest interval are loc secretia endocrina a anumitor glande, secretie care are rol primordial in regenerarea organismului si mentinerea imunitatii. Daca atunci cand aceste glande au rolul de a secreta hormonii, persoana nu doarme, acesti hormoni nu se mai secreta sau secretia lor este insuficienta.


4. Expunerea excesiva la soare - predispune atat la imbatranire si la aparitia ridurilor, cat si la cancerul de piele. Nu trebuie sa va puneti in pericol sanatatea pentru a obtine un bronz rapid. Cateva ore dimineata sau/si seara dupa ora 18:00 sunt suficiente. Mai mult decat atat, intre aceste ore in care va bronzati sanatos, prin expunerea la soare stimulati si secretia naturala de vitamina D care are loc la nivelul pielii in prezenta razelor de soare.

5. Afectiuni comune care imbatranesc. Unele afectiuni, pe langa deranjul pe care il produc, accelereaza si imbatranirea organismului prin suprasolicitarea organelor. Printre acestea:
- afectiuni renale: infectii urinare, cistite, nefrite, pielonefrite, pietre la rinichi;
- afectiuni cardiovasculare: cresterea tensiunii arteriale, ateroscleroza, colesterolul marit, boli ale inimii;
- afectiuni articulare: acestea se numara printre primele semne ale imbatranirii cand articulatiile, in special ale genunchilor, incep sa doara;
- tulburari nervoase de tip anxietate, depresie;
- bolile produse de stresul excesiv;
- alergii si afectiuni ale sistemului imunitar.


Sanatate!

Sursa: kudika.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu