luni, 11 iulie 2011

Sfaturi pentru mamele care stau acasa

Fiecare mama isi abordeaza viata profesionala si cea de familie in mod diferit si fiecare familie are alte nevoi si provocari. Pentru multe femei, a sta sau nu acasa cu copilul nu e o optiune. Fie ca nu au incotro, fie ca nu isi gasesc job asa de repede, sunt multe mame care stau acasa cu copiii lor. Daca esti una dintre acele mame si iti este bine ca esti acasa cu copilul si nu la job, e in regula; esti ok. Insa daca nu esti foarte entuziasmata si nu ai incotro, iar viata te priponeste de domiciliu cu copilul alaturi, desi tu esti o persoana deschisa spre societate si iti este dor de viata dinainte, ai nevoie de o mana de ajutor. Iata cateva sfaturi ca sa iesi cu bine din aceasta perioada a vietii tale si sa iti mentii atitudinea pozitiva si sanatatea mentala. 

1. Fa o incercare. Daca tot iti permiti situatia de a incerca o vreme sa vezi cum este viata-de-acasa, abordeaz-o cu optimism cata vreme esti acasa. Poate, la un moment dat, te vei decide ca tu nu vrei neaparat sa te reintorci la job; insa pana atunci constientizeaza ca este o experienta pe care putine femei au sansa sa o traiasca, asa ca ia toate beneficiile din ea.

2. Tine legatura si cu alte mame ce stau acasa; faceti schimb de sfaturi. Nu esti prima mama casnica provizorie si cu siguranta nu vei fi nici ultima. Cauta alte mame care deja au trecut prin faza asta si vezi ce sfaturi au ele pentru tine. Sunt multe idei bune care iti pot face viata de zi cu zi mai usoara, care sa te faca sa te simti bine in pielea ta si sa accepti cu seninatate deciziile pe care le-ai luat. Fa-ti asemenea prietene, fie dintre cunostinte, fie din retelele de socializare online sau pe siteuri de profil, pe forumuri unde exista deja comunitati care te primesc cu bratele larg deschise. 

3. Tine evidenta lucrurilor bune pe care chiar le faci acasa. Cine spune ca stand acasa esti mai linistit si relaxat se inseala. Incearca sa tii socoteala tuturor lucrurilor bune si utile pe care le faci 24 de ore din 24. De la fiecare scutec schimbat, biberon baut, la mancare preparata, curatenie, joaca cu copilul, totul. Vei fi surprinsa cate lucruri bune ai facut cand le privesti concret si nu te vei mai gandi ca nu faci nimic pentru ca stai acasa. Nu faci acele activitati specifice jobului, dar cu siguranta ca nu stai degeaba cu o carte in mana si privesti vrabiutele pe geam. Astea toate ar trebui sa te ajute sa te simti mai bine in pielea ta.

4. Ajuta-ti partenerul de viata sa constientizeze realizarile tale de acasa. Implica-ti sotul in discutii despre ceea ce faci si ce implica asta zi de zi. mai mult decat atat, implica-l sa te ajute cu orice; sa stea cu copilul intr-o dimineata de week-end, timp in care el sa vada cum e, iar tu sa te duci unde ai nevoie - timp pentru tine...este atat de necesar. Dupa ce o sa stea cateva ore cu copilul, indiferent de varsta copilului, o sa inteleaga mai bine ca jobul de mama nu e unul simplu si ca de aceea nu stai sa lustruiesti gresia din bucatarie zilnic sau sa faci 4 randuri de mancare, plus desert. 
Este foarte important ca el sa realizeze ca tu nu stai degeaba toata ziua, timp in care el e la munca.

5. Acorda-ti timp sa te acomodezi. Asuma-ti faptul ca intoarcerea ta la munca nu va fi insotita de acelasi entuziasm de odinioara si poate nu mai ai aceeasi ambitie ca inainte. Nervii tai au nevoie de timp ca sa se acomodeze cu tranzitia - cu siguranta ca inainte, in timp ce lucrai la treburile tale de serviciu nu iti misunau prin cap zeci de ganduri de ingrijorare ca poate la ora asta copilul baga in gura o jucarie plina de microbi necuratata de bona sau ca ar putea cadea de pe masa de infasat, fiind in grija altei persoane. 

6. Fii realista si asuma-ti alegerile. Fie ca stai acasa, fie ca te duci inapoi la job, fii constienta ca alegerea ta va avea si consecinte pozitive si negative, avantaje si dezavantaje. Afla, anticipeaza si cantareste toate implicatiile fiecareia din variante inainte de a face un pas sau altul, apoi alege in cunostinta de cauza, fara sa devii frustrata dupa aceea. Daca decizia ta este sa ramai acasa o vreme, trebuie sa fii constienta ca trebuie sa tii o evidenta foarte exacta a cheltuielilor si sa fii bine organizata.

7. Bucura-te de acest timp. Savureaza clipele pe care le ai alaturi de copilul tau. Chiar daca stii ca te vei intoarce la munca, pretuieste clipele astea unice. Un copil mic este mic doar pentru o foarte scurta perioada. Este important sa te incarci cu amintiri de nepretuit pentru mai tarziu. Timpul trece. Si trece repede.

8. Iesi afara din casa. Daca stai acasa, a iesi din casa si a interactiona cu alti adulti poate fi cea mai mare provocare a acestei perioade pe care o traiesti. Te obisnuiesti mai mult in casa, nu prea iti vine sa socializezi, esti obosita dupa atata munca, mai ai si tot felul de alte ganduri...Insa gaseste un loc de joaca pentru copii si mergi acolo sau un loc unde iti poti duce copilul la varii activitati specifice varstei lui (dans, inot) - deci orice unde poti sa intri in contact cu alti adulti cu aceleasi preocupari ca si ale tale. Pentru sanatatea ta mentala este vital sa interactionezi cu mai mult de doua persoane toata ziua, plus maxim alte doua cu care sa vorbesti la telefon.

Oricum ar fi, constientizeaza tot ce este bun din fiecare etapa a vietii tale. Daca esti mama-de-acasa, partea buna este ca...esti mama. Si cu siguranta ti-ai dorit acest lucru. Bucura-te de copilul tau si bucura-te de tine zi de zi.

Sanatate!

Sursa: sfatul parintilor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu