luni, 11 iulie 2011

Emotiile bebelusilor

Zambeste bebelusul! A zambit in somn si zambeste si atunci cand este treaz si nu are decat o luna! E fericit!

Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa. Zambetele din primele saptamani de viata nu sunt un semn al fericirii, ci sunt doar contractii musculare produse de activitatea neuronala, sunt reflexe produse de activitatea cerebrala a bebelusului. Abia dupa 6 saptamani de viata copilul zambeste cand anumite lucruri, persoane, situatii ii fac placere, iar dupa varsta de 2-3 luni zambeste intentionat, ca sa faca placere si sa ii atraga pe cei din jur - zambetul social.
Apoi zambetul va fi asociat si cu "comentarii" - gangurit, chiote de bucurie, sunete de atragere a atentiei. Va participa cu tot corpul pentru a-si exprima bucuria - si nu doar la vederea adultului, ci catre orice ii face placere: biberonul, o jucarie, o raza de soare. Trebuie sa fim constienti ca un copil nu zambeste cand si de cate ori de dorim noi, insa daca nu zambeste deloc pana la 3 luni trebuie sa semnalam acest aspect pediatrului.

Dupa varsta de 6 luni, bebe va folosi zambetul pentru a atrage atentia oricui asupra lui. Tot pana la aceasta varsta va invata sa se incrunte atunci cand este nemultumit, sa vocalizeze pe un ton de cearta cand se enerveaza, sa isi arate - prin retragere in sine - tristetea.

La varsta de 9 luni este deja mai selectiv, nu mai daruieste zambete oricui, oricand, ci numai cui vrea si daca vrea. Este momentul cand se instaleaza anxietatea legata de straini, de cei necunoscuti lui, si cea de separare. Insa, veselia a fost deja completata cu rasul in hohote.
Pana la un an apare chiar si simtul umorului. Copilul rade de sunete prostesti, de expresii haioase surprinse pe fetele celorlalti, de faptul ca apare si dispare ceva (o persoana la jocul cucu-bau, o lumina care se stinge si se aprinde), de jocul in care te faci ca il scapi din brate (stand pe genunchi sau chiar in brate, ne prefacem ca il lasam sa alunece usor), si se amuza teribil de orice se repeta.

Este foarte usor sa raspunzi si sa interactionezi cu copilul atunci cand are emotii pozitive, dar ce facem cu plansul, cu tristetea, cu furia? Si acestora trebuie sa le raspundem prompt. Cand copilul plange (plansul este un comportament care insoteste majoritatea emotiilor negative), parintele trebuie sa fie langa el si sa il linisteasca, sa il faca pe cel mic sa se simta iubit. Insa, evident, fara sa il rasfatam!

Bebelusul intuieste
Desi nu inteleg situatia in complexitatea ei, bebelusii pot sa isi dea seama daca mami si tati sunt veseli sau tristi, furiosi sau speriati, uneori chiar inainte de 4 luni de viata. Ei devin mai alerti cand citesc furia pe chipul adultului si mai ezitanti cand citesc tristetea.
Sunt de evitat conflictele, certurile in prezenta copilului la orice varsta, mai ales cand subiectul discutiei este el si cresterea sa. Dar putem avea discutii in contradictoriu pe diverse alte teme fara urlete si jigniri, avand grija sa le incheiem constructiv, dand un exemplu de urmat copilului.

Rasul este cea mai buna modalitate de eliberare a stresului si este fundamental pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.

Sanatate la bebei!

Sursa: babyonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu