joi, 28 iulie 2011

Ce e de facut cand cel mic este speriat sau bolnav?

Copilul bolnav, traumatizat si in stare de soc nu se disciplineaza. Ca orice om, el nu mai este in apele lui: e bulversat, nelinistit, agitat, speriat, plange, tremura, are dureri.
Cand micutul este in stare de soc, a tras o sperietura, s-a lovit etc., primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa il calmezi, sa-l linistesti ca sa poti sa verifici daca il doare ceva, daca are un traumatism.
Ranile deschise, cucuiele, loviturile trebuie rezolvate imediat: curatate, bandajate, oblojite. In tot acest timp, cautam sa nu alertam copilul si mai mult marindu-i panica, ci dimpotriva, sa-l linistim cu vorbe mangaietoare, susurate bland, insotite de gesturi delicate. Ii dam sa bea ceva (apa), ii racorim fata cu un prosop inmuiat in apa sau palma uda, il mangaiem, ii vorbim bland.

Nu facem din tantar armasar. "Vai, uite in ce hal te-ai lovit", "Era sa mori"  si alte asemenea, nici nu incepem cu reprosurile: "Vezi daca nu esti cuminte, asa-ti trebuie, ca sa te inveti minte", "Uite, ti-ai rupt pantalonii, altii nu-ti mai iau" etc. Nu e momentul pentru toate acestea. Dupa cum se spune, tot ce ii spui acum, toata lectia pe care te straduiesti sa i-o dai, pe o ureche ii intra si pe cealalta ii iese. De aceea, este indicat sa scoti copilul din stare de soc, sa-l oblojesti, sa-l linistesti.

Daca situatia e grava, are un traumatism, si-a pierdut cunostinta fie si pentru scurta durata, du-l de urgenta la medic. Daca e posibil sa aiba leziuni interne, fracturi, hemoragie etc., du-l la un control medical cat mai curand. De-abia dupa ce pericolul a trecut, dupa ce s-a linistit si lucurile au revenit la normal, poti sa-i faci morala.

Chiar daca incidentul s-a sfarsit cu niste copci ori pansamente gipsate, puteti, calm, impreuna, sa trageti invatamintele de rigoare. Ai grija sa nu-l zgandari inutil, sa-l superi ("Vezi, acum n-ai sa te mai poti juca pe-afara trei luni"). Scopul tau este ca el sa traga invataminte din toata acea intamplare, nu sa-l necajesti, sa-l deprimi ori sa-l sperii, si, de multe ori, consecintele pot fi pentru el destula invatatura de minte.


Boala reprezinta un factor de stres pentru copil ca pentru oricine; chiar si o raceala il poate da peste cap. Fiecare copil raspunde la boala diferit. Unul e mai agitat, raspunde obraznic, loveste, musca, tipa. Altul e apatic, mofturos, arunca mancarea, o scuipa, o lasa in farfurie. De multe ori, aceasta schimbare este chiar semn de boala.

Nu-i cauta in coarne! Tendinta este sa-l rasfeti pentru ca este bolnavior. Cu timpul, el va deveni obraznic, nervos, indisciplinat, nu va mai invata, va crede ca este special si i se permit toate nazdravaniile. Nu e chiar asa.

Arata- i simpatie si intelegere, dar nu-l compatimi: "Stiu ca nu ai pofta de mancare, dar poti sa iei cateva linguri; ai sa te faci bine mai repede".

Pastreaza o atitudine pozitiva. Daca trebuie sa suporte interventii chirurgicale, proceduri medicale dificile, dureroase, nu-i ascunde, ci cauta sa-i explici pe intelesul lui, eventual cu medicul/psihologul.

Nu dormi cu copilul bolnav in acelasi pat si nici nu-ti izgoni sotul din dormitor. Poti sa-ti instalezi in camera copilului un fotoliu, altfel risti sa ai probleme dupa convalescenta. Cu amandoi!

Nu te lamenta de fata cu micul bolnav, nu susoti cu ceilalti! Nu-i baga in cap ca e bolnavicios. Nu-l lasa sa-ti confiste toata atentia, mai ales daca mai ai si alti copii. Cu timpul, va resimti lipsa ta de atentie.

Recuperarea dupa boala trebuie marcata de o mica sarbatoare, de un mic cadou. In felul acesta nu-i faci doar o bucurie, ci puncteaza ca boala s-a terminat, e timpul ca lucrurile sa reintre in normal. Si ceilalti ai casei merita o rasplata, efortul a fost colectiv: o petrecere, o seara festiva sau o iesire in oras cu toata familia sunt o bucurie pentru toata lumea.

Sanatate!

Sursa: e-sana. ro, consultant: Irina Petrea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu