luni, 4 aprilie 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 2

Pantecul tau a reprezentat un mediu calduros si comfortabil pentru bebelus, iar acestuia ii va lua ceva timp ca sa se obisnuiasca cu viata exterioara si cu tot ce presupune aceasta: sunete, imagini, senzatii etc.
Nu vei reusi sa iti dai seama ce personalitate are micutul, deoarece el va dormi majoritatea timpului si nu va fi prea activ. Singura modalitate prin care el va comunica va fi plansul, iar tu trebuie sa ii vorbesti si sa il mangai.
Copilasul iti poate recunoaste vocea si o poate deosebi de cea a altor persoane. Bebelusului ii va placea sa fie tinut in brate, mangaiat si sarutat. S-ar putea ca el sa scoata un sunet atunci cand iti va auzi vocea sau cand iti va zari chipul.


Depresia postnatala
Am mai vorbit desprea acest aspect, dar este unul foarte important si trebuie sa il tratatezi ca atare. Stiu ca pare lipsit de sens pentru ca intr-un moment in care se presupune ca trebuie sa fii extrem de fericita, tu te vei simti deprimata, trista, prost-dispusa sau iritata. Ce se intampla de fapt? In timpul primelor saptamani, lipsa somnului, recuperarea dupa nastere, ingrijirea bebelusului si lipsa experientei in cresterea lui pot constitui factori de stres maxim. De asemenea, modificarile hormonale care apar dupa nastere pot sa iti afecteze starea de spirit. Daca ai aceste stari, deja stii: suferi de depresia postnatala. Nu sta! Ia atitudine!

Dezvoltarea fizica
  • miscarea bratelor si picioarelor sunt inca bazate pe reflex;
  • tresare in mod spontan (reflexul Moro);
  • mainile sunt de obicei stranse sau usor deschise;
  • priveste obiecte aflate la 20-30 cm distanta;
  • deschide gura pentru a suge chiar daca nu este alaptat;
  • poate fi calmat usor de o voce de femeie.
Dezvoltare mentala si sociala
  • este treaz o data la 9-10 ore;
  • plange pentru a fi ajutat;
  • tace daca este tinut in brate sau daca vede chipuri;
  • ochii i se fixeaza pe fata mamei cand aceasta ii zambeste;
  • raspunde vocii omenesti.
Baia bebelusuluiIn aceasta perioada de inceput, bebelusul va avea nevoie doar de buretele de baie ocazional, din moment ce corpul lui inca nu se murdareste. Zona principala care are nevoie de atentie si trebuie tot timpul pastrata curata este zona genitala, care trebuie curatata la fiecare schimbare de scutec si la fiecare defecare.
Bebelusul trebuie spalat de fiecare data intr-un loc calduros, fara curent. Dezbraca bebelusul si pune-l pe prosopul de baie, tinand mana pe el tot timpul. Spala-i intai fata, sterge-i amandoi ochii inspre inafara cu vata umezita in ser fiziologic. Spala-l pe fata si pe cap usor, apoi sterge-l cu prosopul uscat. Pune niste sapun (sau gel de baie) pe buretel si spala-i gatul, corpul, mainile si picioarele. Nu uita de degetele! Spala-i zona genitala!


Somnul bebelusului
Nou-nascutii incurca zilele cu noptile, fapt care poate fi stresant. Poti incerca mai multe metode pentru a-l invata ca ziua este timpul pentru a fi activ in timp ce noapte trebuie sa doarma. In sensul aceste:
- daca bebelusul doarme timp de o perioada lunga in 24 de ore, ar trebui sa incerci sa-l incurajezi sa doarma o perioada egala de timp noaptea. Poti face asta prin a nu-l lasa sa doarma mai mult de 4 ore de fiecare data in timpul zilei;
- permite sunetelor de zi cu zi sa se auda, de exemplu aparatul de radio, aspiratorul;
- cand este treaz, expune-l activitatilor de familie. Tine bebelusul intotdeauna aproape  pentru a putea sa ii vorbesti si sa interactionezi cu el;
- cand pui bebelusul sa doarma noaptea, pastreaza linistea. Vorbeste incet sau deloc, pastreaza o lumina slaba si nu il stimula in nici un fel;
- cand il schimbi sau ii dai de mancare noaptea, pastreaza un mediu intunecat si linistit. Schimba-i scutecul repede si tacut;
- nu va treziti bebelusul noaptea pentru a-i da de mancare decat daca doctorul a spus in mod specific ca trebuie.

Primul control al bebelusului
Ai putea avea nelamuriri cu privire la felul in care sa te pregatesti pentru prima vizita, mai ales daca este primul copil. Observa bebelusul indeaproape si noteaza-ti orice ti se pare important, sau ce doresti sa intrebi. Retine urmatoarele aspecte pe care sa le discuti cu pediatrul:
- vindecarea cordonului ombilical;
- somnul bebelusului;
- greutatea si cresterea bebelusului de la nastere;
- obiceiurile legate de mancare;
- colica si metodele de a o trata;
- planul de imunizare;
- defecare.

Jocuri si jucarii pentru bebelus
Jucandu-te cu bebelusul, il ajuti sa se dezvolte din punct de vedere social, mental si fizic. In aceasta perioada probabil ca cele mai bine jucarii pentru el vor fi ceilalti oameniL legatura lui cu oamenii il poate ajuta mult.
Privindu-l in ochi pe bebe il vei ajuta nu doar sa-si dezvolte muschii ochilor ci si relatia ta cu el. Tine-l aproape si priveste-l in ochi. Se va uita putin si el la tine, apoi se va uita la altceva si va reveni.
Pentru a-l ajuta sa-si dezvolte reflexele mainilor, poti sa ii prinzi usor palma cu degetul tau. El va prinde degetul din reflex, iar asta il va ajuta sa isi intareasca muschii.

Sanatate la bebei si voua ca sa aveti grija de ei!

Sursa: mami.ro, qbebe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu