sâmbătă, 2 aprilie 2011

Cum sa combati astenia de primavara

Odata cu venirea primaverii te poti simti obosita, molesita si cu usoare stari de lesin. Poti sa dai vina pe astenie, o problema frecvent intalnita in aceasta perioada. Astenia de primavara se caracterizeaza printr-o slabiciune generala a organismului, insotita de usoare senzatii de lesin, ameteli. Explicatia ne-o da psihoterapeutul Lena Rusti de la clinica Mentarex: "iarna, corpul nostru se adapteaza la un stil de viata anume - frigul il invata sa isi conserve energia, simte nevoia unor alimente mai consistente, insa nu gaseste intotdeauna in ele vitaminele si mineralele de care are nevoie, asa ca se straduieste sa foloseasca din resursele proprii, care se cam epuizeaza exact pe la inceputul primaverii".

 Simptome care te avertizeaza ca suferi de astenie:
  • o stare de oboseala care difera de oboseala zilnica;
  • o stare de slabiciune aproape continua;
  • senzatia de lipotimie (starea de lesin);
  • miscarile par a cere un efort suplimentar;
  • efortul intelectual este mai epuizant decat in mod firesc;
  • ameteli usoare;
  • nesiguranta in anumite miscari;
  • o stare de tremur interior;
  • stare de nervozitate;
  • te mobilizezi mai greu sa duci responsabilitatile zilnice la bun final.
Iti recomand cateva solutii ca sa alungi aceste stari si sa iti recapeti energia:
1. Cat mai multa miscare in aer liber
Exercitiile fizice efectuate in parc, alergarile usoare, plimbarile sau orice activitate care-ti pune sangele in miscare lupta impotriva asteniei de primavara.

2. Atentie la ceea ce mananci
Deoarece organismul este saracit de vitamine si minerale dupa o iarna lunga, asigura-i nutrientii de care are nevoie. Limiteaza consumul alimentelor grase, a prajelilor, a produselor procesate, a dulciurilor din comert si introdu in regimul zilnic cat mai multe legume, verdeturi , radacinoase si cateva fructe. Alimentele crude sunt esentiale pentru a asigura energie organismului, de aceea ai grija sa introduci in fiecare zi cat mai multe cruditati. Dar nu uita nici de grasimile sanatoase si carbohidtrati complecsi care sunt esentiali pentru buna functionare a organismului.
3. Dormi cel putin 7 ore pe noapte
Respecta programul de somn. Incearca, pe cat posibil, sa te pui la somn la aceeasi ora si dormi cel putin 7 ore. Organismul are nevoie de odihna si se reface pentru a-ti asigura energia de care ai nevoie pe parcursul zilei.
4. Bucura-te!
De lucruri marunte, de locuri care iti trezesc amintiri placute, de vise pe care vrei sa le vezi implinite.
5. Bea ceai verde dimineata
Ceaiul verde te revigoreaza si te ajuta sa incepi ziua in forta. De asemenea, retine ca organismul are nevoie de enzime din hrana cruda, deoarece ele regleaza toate functiile organismului. Amesteca frunze de spanac cu 1 mar sau 1 mango, 1 banana, 1/2 lamaie, 1 castravete mic, 2 bete de telina si apa (in functie de consistenta dorita) si consuma aceasta bautura dimineata sau oricand te simti lipsita de energie.

Sanatate!

Sursa: Eva, Top sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu