sâmbătă, 2 aprilie 2011

Depresia postnatala si remedii la indemana

In timpul sarcinii, corpul femeii sufera o serie de schimbari fundamentale (hormonale, psihice, fizice). Nasterea copilului aduce cu sine o multime de responsabilitati care, adaugate schimbarilor suferite in timpul celor noua luni de sarcina, pot provoca tulburari emotionale cunoscute sub denumirea de depresie postnatala. In anumite cazuri aceasta depresie poate avea forme extreme, femeia avand frecvent halucinatii si/sau ganduri de sinucidere. Aceste din urma cazuri este obligatoriu sa fie tratate de medici specialisti.
Implicarea familiei
Esential pentru tratarea depresiei postnatale este sprijinul pe care femeia il obtine de la familie si prieteni. Ajutorul familiei se poate dovedi la fel de eficient ca si oricare alt tratament depresiv. Prezenta constanta a unei persoane apropiate (mama, bunica etc.) o ajuta sa-si impartaseasca temerile cu care se confrunta in situatia noua in care se afla. In acelasi timp, exista o persoana care poate sa aiba grija de bebelus, mai cu seama ca mama are nevoie in aceasta perioada de multa odihna si somn.
Schimba-ti stilul de viata!
Nasterea copilului trebuie sa te impulsioneze sa faci alegeri pentru o viata echilibrata, asa ca mananca sanatos, evita alcoolul si fa miscare zilnic.
Fa-ti timp pentru tine - nu te neglija sub presiunea multiplelor indatoriri pe care le ai. Cel putin 10 minute zilnic le poti aloca numai pentru tine.
Evita izolarea care poate accentua simptomele depresiei. Vorbeste frecvent cu alte mame care au trecut prin experiente asemanatoare pentru ca sfaturile lor iti vor prinde bine.
Stabileste-ti obiective realiste, nu te epuiza incercand sa faci totul si cere ajutorul familiei pentru treburile casnice.

Mergi la psiholog
Consilierea psihologului sau a psihiatrului sunt esentiale pentru vindecare. El poate stabili un tratament cu antidepresive, iar remediile pe baza de plante trebuie luate doar dupa consultarea specialistului deoarece, in anumite cazuri, daca sunt luate impreuna cu antidepresivele, pot avea efecte secundare.
Practica aromoterapia
O alta metoda este practicarea aromoterapiei. Cercetatori japonezi au au descoperit ca o substanta chimica prezenta in multe plante folosite in aromoterapie, linalool, are efecte in combaterea stresului. Baile si masajul cu uleiuri din plante ajuta si ele la relaxarea femeii.

Sanatate!

Sursa: Revista Felicia, Mama si copilul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu