vineri, 18 martie 2011

Tratarea durerii prin metode naturiste

Toti ne confruntam, din ce in ce mai des, cu diverse tipuri de dureri: dureri ale incheieturilor, ale pieptului, ale oaselor, dureri de cap, de gat s.a.m.d. Medicina alopata ne pune la dispozitie o multime de variante de analgezice care ne reduc starea de discomfort si trateaza cu succes orice tip de durere. Evident, avand un efect rapid, ele sunt preferate de majoritatea dintre noi.
Dar...utilizarea frecventa si pe termen lung a acestor analgezice din farmacii duce la numeroase efecte secundare: dereglari ale functionarii ficatului si rinichilor, aciditate gastrica ridicata, constipatie, insomnii etc. Pentru evitarea acestor patologii, natura ne-a pus la indemana o sumedenie de analgezice naturale. Printre acestea:

1. Sunatoarea (hypericum perforatum). Tinctura de sunatoare este unul dintre cele mai bune analgezice naturale care functioneaza minunat in reducerea oricarui tip de durere. Intern se iau o data pe zi 10-15 picaturi de tinctura de sunatoare intr-o lingura de apa, iar extern se unge pe locurile dureroase.
Indicatii: 
Intern - anemie, boli renale cronice, colita, convulsii, cosmaruri, distonie neurovegetativa, dureri de cap, flebite, hemoroizi, impotenta, inapetenta, isterie, junghiuri, migrene, nevralgii faciale, stari depresive, tulburari psihice si nervoase, ulcer.
Extern: arsuri, dermatoze cu mancarimi, rani, prurit in alergii, tenuri iritate in cosmetica, zona zoster.
Mod de preparare: doi pumni de flori culese pe soare se pun intr-o sticla, dupa care se acopera cu rachiu. Se lasa trei saptamani la soare, apoi se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.

2. Extractul de scoarta de salcie alba (salix alba). Salcia este un analgezic natural foarte puternic. Este arhicunoscut pentru continutul ridicat de salicin, un element natural ce ajuta la inlaturarea durerii. Versiunea sintetica a acestui compus este aspirina (acid acetil salicilic).
Indicatii: adjuvant in reumatism articular, poliartrita reumatoida, artroza, nevralgie reumatica, dureri lombare.
3. Valeriana (valeriana officinalis). Tinctura de valeriana este un alt analgezic natural extrem de eficient.
Indicatii: afectiuni cardiace cu substrat nervos ca aritmii, palpitatii, stari de nervozitate, anxietate, insomnii, colici stomacale de natura nervoasa. Aceasta tinctura este recomandata si in reducerea durerilor musculare si calmarea durerilor de oase (uz extern).
Mod de preparare: prea complicat :) Gasiti aceasta tinctura la magazinele plafar.
4. Spilcuta (tanacetum parthenium) este unul dintre cele mai vechi remedii naturale folosite atat pentru durerile si crampele menstruale, cat si pentru migrene si dureri de cap cronice, deoarece relaxeaza vasele de sange si imbunatateste circulatia sangelui catre creier.
Indicatii: migrene, dismenoree, stari febrile, astm, boli inflamatorii, artrita, probleme digestive, poliartrita reumatoida.
5. Macul californian (eschschotzia californica) are proprietati sedative foarte puternice. Poate fi folosit pentru a inlatura toate tipurile de dureri cronice.
Indicatii: Induce starea de somn deci trateaza cu succes si insomniile; antspastic; analgezic.
Mod de preparare infuzie: se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10 minute. Se bea o cana seara pentru a asigura odihna pe timpul noptii.

Recomand ca inainte de a folosi orice tip de planta sa va asigurati ca aceasta nu are contraindicatii, mai ales in cazul unei sarcini sau alaptarii.

Sanatate!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu