marți, 15 martie 2011

Cateva semne care iti spun ca esti insarcinata

Afla care sunt cele mai frecvente semne care ar trebui sa te determine sa faci un test de sarcina sau sa mergi la un ginecolog, pentru ca, pe langa intarzierea menstruatiei, poti experimenta si alte simptome.

1. Ai sanii umflati, sensibili si te dor
Sunt simptome adesea asociate cu perioada de inceput a unei sarcini, insa ele pot sa apara abia la 1-2 saptamani dupa momentul conceperii.
Alte cauze: trebuie sa iti vina ciclul, dezechilibrul hormonal, anticonceptionalele. Daca testul de sarcina este negativ, nu strica sa consulti un ginecolog pentru o palpare a sanilor si o ecografie daca ai sub 40 de ani si o mamografie daca esti trecuta de aceasta varsta.
2. Esti balonata si ai crampe abdominale
In primele saptamani de sarcina te poti confrunta cu senzatii mai frecvente de balonare si crampe abdominale, similare celor pe care le experimentezi in timpul sau inaintea menstruatiei.
Alte cauze: probleme digestive sau ginecologice. Daca testul de sarcina e negativ, ar fi bine sa consulti un medic pentru a descoperi cauza acestor simptome.
3. Ai greata dimineata
Acestea pot aparea la 2-8 saptamani de la concepere. Unele femei se confrunta cu aceste greturi pe mai toata perioada sarcinii , in vreme ce altele nu prezinta deloc acest simptom sau il au doar in primul trimestru de sarcina.
Alte cauze: toxiinfectii alimentare, stres sau alte afectiuni ale stomacului care pot provoca greata. Daca testul de sarcina este negativ, consulta un gastroenterolog.


4. Ti-e pofta de ceva
Poftele culinare pot sa insoteasca graviduta pe toata perioada sarcinii. Dar exista si cazuri in care aceste pofte nu se manifesta.
Alte cauze: poate ca esti doar pofticioasa sau ai perioade cand mananci mai mult.
5. Esti in permanenta obosita si lipsita de energie
Specialistii spun ca multe gravidute se pot simti obosite si lipsite de energie in primele saptamani dupa concepere si pun acest simptom pe seama nivelului ridicat de progesteron.
Alte cauze: oboseala poate sa apara din foarte multe alte cauze cum ar fi o suprasolicitare a organismului, depresie, efort fizic intens, raceala/gripa sau alte afectiuni serioase.
6. Simti nevoia de a urina foarte des
Poti simti nevoia de a urina foarte des, mai ales in timpul noptii. Specialistii sustin ca ar fi vorba despre un hormon - gonadotropina - secretat la inceputul sarcinii. Acesta stimuleaza urinarea frecventa.
Alte cauze: infectia urinara, diabetul, consumul ridicat de lichide seara. Daca testul de sarcina este negativ, programeaza-te la un consult ginecologic sau urologic.
7. Ti-a intarziat menstruatia
In fine, primul semn care ar trebui sa iti dea de gandit este acesta: ti-a intarziat menstruatia. Este cel mai cunoscut semnal care te duce cu gandul imediat la o eventuala sarcina. Dar trebuie sa stii ca pot sa apara scurte sangerari chiar daca ai ramas insarcinata in primele 6-12 zile de la concepere, deoarece este momentul in care ovulul fertilizat se ataseaza de peretele uterin.
Alte cauze: schimbarile bruste de greutate, oboseala, problemele hormonale, tensiunea, stresul, incetarea tratamentului cu anticonceptionale.

Sanatate!

Sursa: Top sanatate, Eva

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu