joi, 24 martie 2011

Iodura de potasiu si complicatiile pe care le poate da

Nebunia radiatiilor a cuprins si tara noastra, romanii luand cu asalt farmaciile in cautarea iodurii de potasiu care sa ii protejeze de radiatii. Insa Ministerul Sanatatii avertizeaza cu privire la administrarea acestei substante, deoarece aceste pastile NU contin suficient iod si, mai mult, dau si complicatii.
Ministerul Sanatatii ne asigura ca Romania nu este afectata de cresteri ale radiatiilor care provin din Japonia, iar administrarea preventiva a iodului non-radioactiv este recomandata medical numai in momentul constatarii expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.
"Concentratii semnificative de poluant radioactiv nu pot ajunge in Romania", ne asigura si premierul Emil Boc. Si Ion Sandu, directorul ANM, precizeaza pentru cotidianul Adevarul: "Distanta dintre Romania si Japonia este suficienta ca dispersia acelui nor de poluant sa fie atat de puternica incat sa nu ajunga concentratii semnificative".

Cum functioneaza iodura de potasiu?
Prin administrarea pastilelor cu iodura de potasiu se protejeaza glanda tiroida pentru ca aceasta are tendinta de a acumula iodul radioactiv. Iodul neradioactiv din aceste pastile va fi absorbit repede de tiroida, ducand la oprirea acumularii de iod radioactiv de catre aceasta. Se stimuleaza astfel eliminarea iodului radioactiv din organism prin functiile naturale ale corpului si se reduce riscul de cancer tiroidian.
Pastilele cu iodura de potasiu sunt inutile acum
Ministerul Sanatatii atrage atentia populatiei ca nu se justifica un consum al tabletelor de iodura de potasiu fara indicatie medicala si in absenta expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv. Mai mult, exista persoane pentru care aceasta terapie nu este recomandata. Astfel, nu este indicat sa iei tablete cu iod daca suferi de: hipersensibilitate la iod, dermatita herpetiforma, iododerma tuberosum, penfigus vulgar, miotonie congenitala, vasculita cu deficit de complement. De asemenea, persoanele care sufera de disfunctii tiroidiene, astm bronsic, insuficienta cardiaca, disfunctii renale sau boli autoimune, trebuie sa ia tablete cu iod numai la recomandarea medicului.
Consumul de tablete fara indicatia medicului comporta riscuri si pot cauza urmatoarele efecte adverse sau complicatii:

  • gust metalic;
  • greturi si varsaturi;
  • tulburari gastrice;
  • diaree;
  • eruptii cutanate; 
  • iritabilitate;
  • palpitatii;
  • intoxicatie "voluntara" cu iod.
Sanatate!

Sursa: Eva, Top sanatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu