vineri, 25 martie 2011

10 boli pe care ti le poate provoca stresul

In vietile noastre ne confruntam cu stresul zi de zi. Acesta produce schimbari metabolice si hormonale in organism, afectand toate organele. Organismul nostru prezinta mecanisme naturale de combatere a stresului care constau in alimentatie bazata pe legume si fructe crude si foarte putina carne, pe odihna corespunzatoare ca organismul sa se poata regenera, pe pozitivism si sport (acesta eliminand in totalitate hormonii de stres). Din pacate in zilele noastre aceste mecanisme sunt diminuate fiindca putine persoane mai fac sport sau mananca sanatos, iar motivele de stres sunt excesive. Asadar, mecanismele naturale antistres sunt adesea depasite, instalandu-se cu usurinta efectele nedorite ale stresului.

1. Cancerul
Cancerul, considerat si boala secolului, este cauzat de numerosi factori, unii dintre acestia fiind deja cunoscuti si demonstrati de numeroase studii - stresul, stilul de viata inadecvat, excesul de noxe si radiatii, bagajul genetic, infectii cu unele virusuri ca HPV etc.
2. Tulburari metabolice, ingrasare
Stresul duce la tulburari metabolice, acestea fiind printre primele simptome care se instaleaza, manifestandu-se prin fluctuatii in greutate (adesea de acumulare - ingrasare), tulburari ale digestiei, ale proceselor de memorare, atentie, ale ritmului somn-veghe - alternanta insomniilor cu starile de somnoloenta, tulburari de crestere in copilarie sau la adolescenta etc.

3. Tulburari hormonale
Daca stresul persista se ajunge, ulterior, dupa tulburarile metabolice, la cele hormonale: tulburari ale tiroidei cu manifestarile caracteristice, tulburari ale glandelor sexuale care duc la tulburari menstruale, tulburari ale libidoului, erectiei, infertilitate etc.
4. Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este strans legat de stres si riscul acestei boli poate sa inceapa inca din viata intrauterina, cand  fie mama este stresata sau face diabet gestational, fie cand copilul se naste cu o greutate supraponderala. Stresul de-a lungul vietii afecteaza, de asemenea, metabolismul glucidelor si functia pancreasului, iar toate acestea asociate cu cresterea in greutate sporesc in mod considerabil riscul de aparitie a diabetului zaharat.
5. Alergiile si bolile alergice
In cele mai multe cazuri acestea sunt declansate de un stil de viata nesanatos si stres, avand un fond atopic care predispune la aceste boli alergice. Inca din copilarie poate sa apara astmul, dar sunt si alte boli alergice care afecteaza si adultul.
6. Durerile de cap
Acestea reprezinta un simptom frecvent dat de stres. Desi persoana respectiva nu are nici o alta boala care se asociaza cu durerea de cap, totusi migrena apare pe fondul stresului. Se recomanda odihna si dieta zilnica bogata in fructe si legume proaspete. Sportul elimina de asemenea cu succes durerile de cap.
7. Boli cardiovasculare
Bolile cardiovasculare apar intotdeauna atunci cand o persoana sufera de stres cronic. Se pare ca stresul influenteaza inima si vasele, produce vasoconstrictie si astfel aportul de oxigen si nutrienti spre tesuturi scade, acestea din urma suferind, iar inima isi intensifica bataile, ceea ce o suprasolicita. Infarctul, tensiunea arteriala sunt doar cateva din urmarile stresului la nivelul aparatului cardiovascular.
8. Tulburari psihice
Stresul produce adesea tulburari psihice de la cele usoare, la cele foarte grave: anxietate, irascibilitate, nervozitate, depresie, atacuri de panica etc.
9. Alzheimer
Studii recente au scos la iveala dovezi ca stresul accelereaza degradarea materiei nervoase, favorizand leziunile neuronale. Astfel aceste procese degenerative duc la probleme psihiatrice diverse, printre care si boala Alzheimer. Au fost realizate si studii pe animale de laborator care au demonstrat incidenta mai mare a bolii Alzheimer la copii care s-au nascut din mame ce sufereau de stres cronic in perioada gestationala.
10. Boli digestive
Dintre cele mai frecvente afectiuni digestive date de stres enuntam ulcerul gastroduodenal, acesta aparand inca din perioada pubertatii la tineri care trec prin perioade stresante. Litiaza biliara sau crizele biliare pot fi si ele provocate de stres. Meteorismul, unele crize diareice pot avea legatura cu stresul puternic.

Sanatate!

Sursa: Kudika

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu