joi, 23 decembrie 2010

14 reguli simple pentru o dieta sanatoasa

Alimentatia sanatoasa si evitarea sedentarismului reprezinta factori importanti in prevenirea oricarei afectiuni.
Adoptand o alimentatie sanatoasa, efectele nu vor intarzia sa apara. Iata cateva sfaturi importante din cartea "Food rules":
1. Renunta la painea alba! Riscurile pe care le presupune consumul mare de faina alba sunt cunoscute. Se spune ca aceasta este la fel de nociva ca si zaharul.
2. Atentie la cereale! Cerealele care schimba culoarea laptelui contin o cantitate mare de aditivi chimici.
3. Nu apela la mancare pentru a scapa de plictiseala! Trebuie sa mananci doar atunci cand iti este foame. Nu manca doar pentru ca esti plictisit sau pentru a te recompensa pentru o reusita.

4. Mananca colorat! Culorile diferite ale legumelor reflecta antioxidantii pe care le contin. Acestia ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni.
5. Evita alimentele care au foarte multe ingrediente! Acestea pot fi foarte procesate. Sfatul nu se refera la retetele bazate pe mai multe ingrediente, ci la produsele cumparate din comert.
6. Evita ingredientele care iti sunt necunoscute! In industria alimentara sunt folosite substante pentru ca produsele  sa arate mai apetisant si sa aiba o valabilitate mai lunga. Unele dintre aceste substante, folosite in cantitati mari, pot fi realmente periculoase pentru sanatate.
7. Nu te grabi! Mananca incet! Savureaza fiecare inghititura! In mod sigur vei manca mai putin.
8. Nu arunca apa in care ai fiert legumele! Aceasta apa are un continut bogat de vitamine. O poti folosi mai tarziu la supe sau sosuri.
9. Foloseste farfurii mici! Cu cat farfuria este mai mare, cu atat va fi si portia mai mare. Si vei manca mai mult.
10. Ia exemplu de la francezi, italieni, greci sau japonezi! Persoanele care mananca conform regulilor unei traditii culinare, tind sa aibe o stare generala de sanatate mai buna.
11. Ridica-te de la masa inainte sa te simti satula! Japonezii spun ca trebuie sa te ridici de la masa cand esti 80% plin.
12. Nu lua masa singura! Vei manca mai mult.
13. Micile placeri sunt rare. Nu-i nimic rau in a ceda micilor tentatii dulci din cand in cand. Ai grija doar sa nu se transforme in obicei.
14. Regulile sunt facute sa fie incalcate. Dar nu des. Nu transforma dieta in obsesie pentru ca iti poate afecta atat starea de dispozitie, cat si sanatatea. Secretul este moderatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu