sâmbătă, 20 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 23

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 6,9 kg in greutate si 65,5 cm in inaltime.

Dezvoltarea fizica
- sta in pozitia sezut doar cu putin sprijin si ar putea sa se lase in fata pe maini pentru a se echilibra;
- se poate intinde doar cu o singura mana;
- se poate ridica aproape in pozitia sezut cand se rostogolesre de pe spate intr-o parte;
- isi intoarce liber capul.

Dezvoltarea mentala si sociala
- priveste obiectele timp indelungat;
- chicoteste si rade;
- gangureste, murmura si se opreste din plans cand aude muzica.


Copilul isi poate exprima usor sentimentele de-acum - razand, zambind. Acum este la acel nivel de dezvoltare cand isi doreste sa comunice cu altii, desi se poate sa ii fie inca frica de straini.
Se poate sa exprime un interes pronuntat fata de tine si, pe langa faptul ca te va privi din toate unghiurile, isi va pune manutele in gura ta, pe ochii si pe nasul tau. Acesta este un proces prin care el invata tot mai mult despre tine si despre el insusi. Isi da seama tot mai mult ca esti o persoana separata de el.
Se poate intampla ca bebe sa se concentreze vreme de mai mult timp asupra unui anumit aspect al dezvoltarii si, in felul acesta, sa ignore alte lucruri. Este perfect normal.
Intelegerea limbajului se dezvolta si el si copilul iti va raspunde in feluri diferite. Cand ii vorbesti, el iti acorda multa atentie si ar putea chiar scoate sunete pentru a-ti raspunde sau sa incerce sa imite sunetele pe care le faci tu.


Bebelusul si somnul
Multi parinti vor ca bebelusul lor sa invete sa adoarma singur. Probabil ca inca il legani pana sa adoarma, apoi il pui jos. Dr. Richard Ferber, director la o clinica renumita de tulburare a somnului pentru copii, crede ca multe obiceiuri rele cu privire la somn sunt invatate, prin urmare, ele pot fi dezvatate. El a dezvoltat o metoda care poate fi folosita la bebelusi mai mari de 6 luni. Acest program cere un pic de rabdare si putin efort din partea ta, dar trebuie sa stii ca merita efortul intr-adevar.
1. Pune-l pe bebe in patut in timp ce este inca treaz. Spune-i ca este timpul sa se culce si pleaca din camera.
2. Daca bebe nu incepe sa planga, atunci nu trebuie sa mai faci nimic. Daca incepe sa planga, lasa-l sa planga cam 5 minute inainte sa intri din nou in camera lui.
3. Nu aprinde lumina, pastreaza contactul fizic la nivel minim si vorbeste-i incet si dulce, spunandu-i din nou ca este timpul sa se culce.
4. Daca inca plange, de data aceasta asteapta 10 minute inainte sa intri in camera. Din nou pastreaza contactul fizic minim, spune-i din nou ca e timpul sa se culce si pleaca din camera. Nu sta prea mult timp.
5. Daca continua sa planga, asteapta 15 minute intre vizite.
6. In a doua noapte incepe cu o perioada de 10 minute intre vizite, marind treptat timpul dintre ele pe parcurs ce trece timpul.

Rezultatele - parintii au raportat ca numai dupa cateva nopti de folosire a acestui sistem, bebe poate adormi singur.
Acest sistem, desigur, nu se aplica atunci cand copilul este bolnav.

Jucarii
Este o perioada buna sa ii introduci bebelusului mingile in joc. El poate sta asezat bine si devine mai mobil, asa ca jocul cu mingea va fi distractiv.

Sanatate la bebei!

Sursa: qbebe.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu