miercuri, 17 august 2011

Alimente care calmeaza durerile menstruale

In fiecare luna te gandesti cu oroare la acele zile de chin din timpul, dinaintea sau de dupa menstruatie. Studiile au aratat ca, daca mananci ce trebuie, poti sa scapi de durere fara medicamente.

Durerile din timpul menstruatiei poarta denumirea de dismenoree. Crampele resimtite in primele zile sunt contractii cauzate de uter pe masura eliminarii cheagurilor de sange.
Daca ai urmatoarele simptome: crampe dureroase, durere in regiunea abdomenului inferior, dureri de spate, migrene, diaree sau constipatie, greata si stare de voma, ameteli, senzatie de balonare si sensibilitate la nivelul sanilor, trateaza-le cu alimentele de mai jos.

1. Seminte de in. Au capacitatea de a impiedica eliberarea anumitor prostaglandine, care sunt responsabile pentru crampele menstruale cu care te confrunti. Pe durata menstruatiei, incearca sa consumi in fiecare zi 1-2 lingurite de seminte de in macinate. Le poti inghiti cu apa sau le poti presara peste o salata.

2. Pestele gras. Este bogat in acizi grasi omega 3 care au capacitatea de a reduce intensitatea crampelor menstruale. Consuma sardine in ulei, somon, macrou, ansoa.

3. Fulgii de ovaz. Au un continut ridicat de vitamina B1 sau tiamina, iar studiile au indicat eficienta suplimentelor alimentare cu tiamina in cazul durerilor menstruale. Daca nu vrei sa iei suplimente, gasesti tot ce iti trebuie in fulgii de ovaz, drojdia de bere uscata, germenii de grau, arahide, tarate de grau, paste integrale din grau dur, soia seminte, fistic. linte, nuci uscate.


4. Seminte crude de floarea soarelui. Au un continut ridicat de vitamina E, care reduce disconfortul din perioada menstruatiei. Alte surse de vitamina E: ulei de germeni de grau, ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, ulei din seminte de struguri, ulei de susan, alune, migdale dulci, ulei de masline extravirgin, arahide, nuci de pin, patrunjel uscat, salvie, rozmarin uscat, cimbrisor uscat, ton in ulei, bulion de rosii, oua de gaina, avocado, nuci.

5. Sfecla rosie. Contine foarte mult magneziu care are rolul de a reduce intensitatea contractiilor cauzate de uter in perioada menstruatiei. Alte alimente bogate in magneziu: spanac fiert, naut fiert, caise uscate, fasole alba si rosie fiarta, porumb fiert, broccoli, papadie cruda, cartofi copti, nuci, seminte de floarea soarelui, migdale, smochine uscate, curmale uscate, prune uscate, banane.

6. Seminte de susan crude. Au un continut ridicat de calciu. Acest mineral usureaza crampele din timpul menstruatiei. Alte surse bune de calciu: busuioc, salvie, cimbrisor, patrunjel, menta uscata, broccoli, parmezan, scortisoara, cascaval, alge, sardine in ulei, urzici, broccoli fiert, spanac fiert, migdale, smochine uscate, papadie cruda, fistic, galbenus de ou, fasole rosie fiarta, lapte degresat, curmale uscate, nuci.

Inrautatesc durerea si crampele menstruale:

  • cafeaua si alcoolul - reduc absorbtia de magneziu, cel mai important mineral care diminueaza intensitatea contractiilor cauzate de uter;
  • fumatul;
  • stresul;
  • lipsa somnului;
  • o alimentatie bogata in grasimi;
  • mancarea sarata;
  • carnea rosie;
  • produsele lactate.
Sanatate!

Sursa: eva.ro, top-sanatate





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu