duminică, 31 iulie 2011

Infertilitatea

Fertilitatea in cadrul cuplului este perceputa ca o dimensiune a viitorului. Sa-ti doresti un copil inseamna sa-ti doresti prelungirea relatiei dincolo de dimensiunile personale; e cel mai frumos mod de a spune "te iubesc".

Foarte multi dintre noi se confrunta cu problema sterilitatii - aproape un sfert dintre cupluri. Medical, este definita drept incapacitatea unui cuplu care nu foloseste mijloace contraceptive de a concepe si naste un copil intr-un interval de un an de activitate sexuala normala.

Incidenta infertilitatii creste cu varsta. Se apreciaza ca in 40% din cazuri, cauza se afla la partenerul masculin, desi in trecut femeia era considerata ca fiind in mod covarsitor cauza sterilitatii. Cauzele pentru care sterilitatea este in crestere sunt multiple: varsta tot mai inaintata la care cuplurile au primul copil, dar si stilul de viata sedentar, obezitatea, poluarea, excesul de alcool, de tutun si de cafea.
Existenta in antecedente a unor boli cu transmitere sexuala, folosirea unor medicamente ce afecteaza potenta sau a drogurilor recreationale afecteaza si ele fertilitatea cuplului.

Ce e de facut?
Sterilitatea se trateaza in etape, esecul unei etape insemnand trecerea la urmatoarea. Se lucreaza in echipa, pentru tratarea acesteia colaborand medicul de familie, ginecologul, endocrinologul si psihologul.

Intr-o prima etapa se face examenul clinic complet al partenerilor si o serie de analize premergatoare ce includ hemoleucograma, sumarul de urina, cultura cervicala pentru chlamydia, testele serologice pentru sifilis, determinarea anticorpilor antirubeolici si explorarile functiei tiroidiene.

Femeia va tine un jurnal notand temperatura bazala, masurata dimineata la trezire, zilele menstruatiei si zilele raporturilor sexuale, tinand cont de faptul ca raportul sexual care duce la conceptie poate avea loc intr-un interval de sase zile care se termina in ziua ovulatiei.
Se investigheaza si spermograma, care orienteaza directia urmatoarelor investigatii. Pentru o spermograma de calitate se recomanda barbatului abstinenta sexuala timp de trei zile inainte de colectarea spermei, care se va face intr-un flacon curat, uscat, nu intr-un prezervativ ce poate contine spermicide. Esantionul recoltat va fi examinat in una-doua ore de la recoltare.

In plus...
Ecografia este o metoda de investigatie raspandita datorita gradului redus de invazivitate si acuratetii sale. Este utila in evidentierea modificarilor anatomoce ale uterului, trompelor sau ovarelor, in evidentierea unor polipi sau fibroame, a ovarelor polichistice sau pentru monitorizarea foliculogenezei. Masurarea grosimii endometrului contribuie la stabilirea gradului de impregnare hormonala.

Testul postcoital si ecografia
Acest test evidentiaza prezenta unor anticorpi antispermatozoizi care imobilizeaza spermatozoizii, facand imposibila fecundarea. Testul de programeaza imediat inaintea  ovulatiei, spre exemplu in ziua 12-a sau a 13-a pentru un ciclu preconizat de 28 de zile. Pacienta va fi examinata in decurs de sase ore de la un raport sexual.

Testarile hormonale
Sunt examinari menite sa identifice o eventuala cauza functionala a infertilitatii. Se dozeaza hormonii sexuali, dar si alte categorii hormonale, mai ales cei tiroidieni si hipofizari.  Dozarea se efectueaza in dinamica, raportata la fazele ciclului menstrual, pentru a putea identifica insuficientele hormonale.
Ovulatia absenta sau rara necesita investigatii suplimentare. Nivelele scazute ale estrogenilor indica o functionare ovariana deficitara, nivelul seric scazut al progesteronului indica o insuficienta de corp galben, in timp ce niveluri crescute ale prolactinei pot justifica a amenoree secundara. Cresterile hormonilor hipofizari sunt sugestive pentru menopauza precoce. LH crescut cu nivel normal al FSH sunt caracteristice ovarelor polichistice.

Histerosalpingografia
Este o metoda diagnostica si terapeutica efectuata cu substanta de contrast pentru evidentierea anomaliilor uterine - septuri, polipi, fibroame uterine - si obstructia tubara. Testul se efectueaza la trei zile dupa menstruatie.


Sanatate!

Sursa: e-sana.ro, Dr. Byanca Ion


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu