marți, 12 iulie 2011

Anticonceptionalele - ce trebuie sa stii despre ele

Un studiu recent a indicat faptul ca majoritatea femeilor din Europa cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani utilizeaza sau au utilizat pilula contraceptiva. Afla cateva lucruri mai putin cunoscute despre anticonceptionale.

1. Aduce si alte beneficii in afara celor contraceptive. 
- regleaza menstruatia;
- previne anemiile;
- trateaza durerile care insotesc mentruatia;
- previne sarcinile extrauterine;
- previne chisturile de ovare;
- are efecte cosmetice: trateaza acneea, seboreea.

2. Riscul de complicatii e mai mare la femeile peste 35 de ani. Factorii de risc care pot sa conduca la aparitia complicatiilor sunt: fumatul, varsta inaintata, obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala. De aceea "contraceptia hormonala combinata este contraindicata la femeile care au depasit 35 de ani. Totusi, contraceptia orala poate fi folosita in siguranta la femeile cu varste intre 35 si 45 de ani daca sunt sanatoase si nu fumeaza. Trebuie folosite formule cu doze mici", spune dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstetrica-ginecologie.

3. Ai grija la medicamentele care scad eficienta pilulelor.
Potrivit specialistilor, exista 3 tipuri de medicamente care scad eficienta contraceptivelor: rifampicina, griseofulvina si barbituricele. Antibioticele cu spectru larg pot fi administrate fara grija ca ar interfera cu efectul contraceptivelor.

4. Nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Esti protejata de o eventuala sarcina, insa complet descoperita in fata pericolului de a contacta o boala cu transmitere sexuala. In schimb, prezervativul este singura metoda care ofera protectie impotriva acestor boli.

5. Scad libidoul. Multe femei sustin ca le scade libidoul daca utilizeaza anticonceptionalele, iar cercetarile realizate de International Society for the Study of Women's Sexual Health au scos la iveala posibile asocieri intre cele doua.

6. Scad riscul de cancer ovarian si endometrial. In 1992, specialistii de la Universitatea Harvard au facut o evaluare a peste 20 de studii in domeniu si au concluzionat ca riscul de cancer ovarian scade, pe masura ce anticonceptionalele sunt administrate pe o perioada mai mare de timp.

7. Cresc riscul de cancer la san; pareri contradictorii. 
- Un studiu epidemiologic efectuat in 1996 a scos la iveala faptul ca femeile care folosesc anticonceptionale prezinta un risc usor crescut de a dezvolta cancer mamar;
- Rezultatele obtinute de Woman's CARE si publicate in 2002 arata opusul si anume ca anticonceptionalele nu cresc semnificativ riscul de a face cancer la san;
- Un alt studiu, efectuat in 2003 de catre Institutul National de Cancer, arata un risc ridicat de cancer la femeile care au folosit pastilele timp de 5 ani, inainte de a fi diagnosticate cu cancer.

8. Afecteaza ficatul. Cateva studii au aratat ca anticonceptionalele cresc riscul de cancer la ficat. In urma experimentelor efectuate, expertii au constatat ca riscul este cu atat mai ridicat cu cat se prelungeste administrarea pilulelor.

Sanatate!

Sursa: eva.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu