vineri, 1 iulie 2011

10 vitamine si minerale esentiale pentru piele

Pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa, trebuie sa o hranesti din interior. Iata nutrientii necesari:

1. Vitamina C
Unul dintre cele mai importante roluri ale acestei vitamine din punct de vedere dermatologic este contracararea efectelot nocive ale soarelui. Isi exercita rolul prin combaterea radicalilor liberi, rezultat colateral al razelor soarelui, fumatului si poluarii. Acestia afecteaza in mod negativ colagenul si elastina, fibrele care mentin structura pielii si produc aparitia ridurilor si imbatranirea pielii.

2. Vitamina E
La fel ca vitamina C, vitamina E are un puternic efect antioxidant, protejand pielea de efectele soarelui, mentinand-o neteda si impiedicand aparitia ridurilor. Folosita ca ingredient intr-o crema este o adevarata minune pentru pielea uscata si aspra.

3. Vitamina A
Mareste elasticitatea pielii, impiedica aparitia ridurilor si previne dezvoltarea vergeturilor, fiind esentiala in produsele anti-aging. Are importante calitati hidratante, fiind perfecta pentru pielea uscata, descuamata sau care mananca. De asemenea, in creme, este foarte eficienta in ameliorarea unor afectiuni ca acneea sau psoriazisul.

4. Complexul B
Cea mai importanta vitamina a acestui complex este biotina sau Vitamina B7. Lipsa ei se traduce prin aparitia cu usurinta a eczemelor sau prin caderea parului. Cremele ce contin vitamine din grupul B hidrateaza eficient, stimuland tonusul celular, astfel incat tenul pare mai luminos si mai tanar in cateva zile.

5. Seleniul

Protejeaza pielea de efectele razelor solare. Incorporat intr-un produs cosmetic previne arsurile solare si aparitia cancerului de piele.

6. Cuprul
Participa la sinteza elastinei care sustine structura cutanata. Deficienta de cupru este rara (iar medicii avertizeaza ca este periculos supradozajul prin administrarea de suplimente alimentare), insa adaugarea acestui mineral in lotiuni si creme sporeste elasticitatea pielii.

7. Zincul
Este esential in tratamentul acneei, care poate fi inrautatita de deficienta de zinc. Ingerat sau aplicat local, zincul scade secretia de sebum si controleaza aparitia leziunilor acneice sau le amelioreaza pe cele deja existenta.

8. Cromul
Reduce rata infectiilor cutanate, inclusiv acneea.

9. Acidul hialuronic
Produs de catre organism, rolul lui principal este de a lubrifia articulatiile, permitand miscarea usoara. Insa acidul hialuronic este esential pentru aspectul tanar al pielii si are capacitati hidratante importante - poate retine de 1000 de ori greutatea lui in apa.

10. Acizii grasi esentiali (omega-3 si omega-5)
Sunt indispensabili in formarea barierei hidrolipidice cutanate protectoare. In lipsa lor sebumul secretat de catre piele are o compozitie particulara iritanta care predispune pielea la uscaciune, iritatii si comedoane.

Sanatate!

Sursa: Top-sanatate, Eva

Atentie: Acestea sunt articole informative. Cereti sfatul medicului inainte de a utiliza orice medicament indiferent sub ce forma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu