sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Starea febrila la bebelusi

Daca bebelusul plange si este destul de suparat si nimic din ce faci nu il impaca, va trebui sa verifici si starea febrila a acestuia. In majoritatea cazurilor, febra poate cauza asemenea stari la cel mic.
Febra inseamna o crestere a temperaturii corporale peste temperatura normala, fiind uneori o reactie a organismului in fata combaterii unei infectii. Atunci cand facem referire la indicele de temperatura normala a corpului, vom putea spune ca aceasta variaza intre 37 si 38 grade Celsius.
Febra actioneaza ca un adevarat distugator de microbi atunci cand acestia si-au facut aparitia in organism. De aceea, putem spune ca febra este un stimulent al sistemului imunitar in lupta acestuia cu infectiile.
Bebelusul face febra atunci cand este racit, are gripa sau otita, toate acestea manifestandu-se printr-o stare febrila, deloc daunatoare organismului. De asemenea, anumite infectii respiratorii, pneumonia sau alte tipuri de infectii virale si urinare vor produce o asemenea stare. De-a lungul timpului s-a putut constata ca febra poate fi asociata si ca urmare a administrarii unui anumit tip de vaccin.
Specialistii spun ca febra mai scazuta nu va provoca anumite efecte nedorite copilului. In schimb, o temperatura prea mare, va putea conduce catre stari convulsive puternice, paralizii sau chiar pierderi temporare de cunostinta. De regula, toate aceste stari nu au o durata indelungata, manifestandu-se pe parcursul a catorva minute ( nu mai mult de 10). Indiferent de modul de manifestare al crizei, cel mic nu va pati nimic grav; cea speriata vei fi tu.
Imediat ce criza a fost depasita este indicat sa chemi de urgenta medicul pediatru pentru administrarea unui tratament corespunzator.
Este indicat sa urmezi cateva sfaturi atunci cand observi o stare febrila la copil:
- nu tine copilul foarte imbracat intrucat organismul nu va putea sa lupte impotriva bolii;
- incearca sa faci impachetari cu apa rece in cazul in care observi ca bebelusul are febra mare; uda un scutec si aplica-l pe partea de jos a abdomenului si pana la picioare. Este de evitat sa evitati zona pulmonara si cea cardiaca;
- administrati-i medicamente care sa ii poata scadea febra - paracetamol, novocalmin, panadol, nurofen, toate luate alternativ;
- verificati-i temperatura la interval de 4 ore; in cazul in care constatati ca aceasta creste, adresati-va de urgenta medicului pediatru.

Sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu