luni, 3 ianuarie 2011

Secretiile vaginale

Modalitatea vaginului de a se curata singur si de a mentine o stare de echilibru este printr-o scurgere vaginala (leucoree) care, in anumite cantitati, este normala la o femeie sanatoasa. Daca acest lichid secretat are un usor miros (nu neplacut), o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, iar in momentul in care se usuca pe lenjerie capata o culoare galbuie, nu ai de ce sa iti faci probleme.

Dar daca observi ca secretiile vaginale sunt abundente, insotite de un miros neplacut, cu o consistenta neobisnuita (grunjoasa, branzoasa sau apoasa) si culoare gri-albicioasa sau alb-verzuie, trebuie sa te prezinti rapid la un consult de specialitate (ginecologic). Alte simptome care insotesc acest tip de secretie sunt: cresterea semnificativa a cantitatii de secretie, senzatia de mancarime sau usturime, durere la urinare, prezenta sangelui in afara perioadei menstruale.

Factori care pot schimba aspectul si consistenta secretiilor: ciclul menstrual, ovulatia, sarcina, alaptarea, medicamentele eliberate fara prescriptie (analgezice/calmante, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri gastrice, medicamente hormonale), excitarea sexuala, regimul alimentar, stresul emotional. Gelurile pentru igiena intima, sapunurile, antibioticele - sunt si ele factori care pot influenta negativ ph-ul vaginului.

Cauze ale secretiilor vaginale anormale: vaginita, vaginoza bacteriana, cancer de col uterin, Chlamydia, gonoree, negi genitali, menopauza, infectii cu ciuperci levuriforme.

Mai trebuie stiut ca menstruatia are un efect semnificativ asupra tipului de secretii vaginale pe care le experimentezi de-a lungul unei luni. Astfel, cam la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii, este perfect normal sa constati o crestere a cantitatii de scurgeri, acesta fiind un semn al ovulatiei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu