sâmbătă, 18 decembrie 2010

Cauze pentru oboseala cronica

Daca te simti epuizat si reusesti greu sa te trezesti dimineata, cu toate ca ai parte de cele 6-8 ore de somn pe noapte recomandate, trebuie sa descoperi adevarata cauza care duce la o stare de extenuare.
Nu doar vremea, lipsa somnului sau stresul de zi cu zi pot fi vinovati de starea de somnolenta care te insoteste pe toata durata zilei. Desi sezonul rece ne face sa ne simtim mai obositi si mai lipsiti de vitalitate, aceste simptome pot anunta si o afectiune. Iata cateva posibile cauze:

1. Alimentatia deficitara. Oboseala poate aparea si in cazul in care esti la dieta si mananci foarte putin dar si in cazul in care mananci foarte mult si optezi si pentru alimente nesanatoase. O dieta echilibrata te va ajuta sa controlezi nivelul de zahar din sange si sa previi senzatia de extenuare.
Ca si recomandari - Nu sari peste micul dejun si alege alimente care sa contina atat proteine, cat si carbohidrati.
2. Anemia. Aceasta reprezinta principala cauza a oboselii in randul femeilor, deoarece menstruatia poate duce la un deficit de fier.

Ca si recomandari - Consuma cat mai multe alimente bogate in fier (carne, ficat, fasole) sau opteaza pentru suplimente.
3. Apneea in somn. Cercetarile au aratat ca 40% dintre romani sufera de apnee in somn. Aceasta este o afectiune a aparatului respirator foarte des intalnita si care are, uneori, urmari extrem de grave. Se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pentru o perioada de cel putin 10 secunde. Principalele simptome ale apneei in somn sunt: somnolenta excesiva in timpul zilei, sforaitul puternic, prezenta cefaleei (in special dimineata), cresterea tensiunii arteriale.
Ca si recomandari - Daca esti supraponderal urmeaza un regim de slabit, renunta la tigari sau opteaza pentru un CPAP (Continuous Positive Airway Pressure/presiune pozitiva continua pe caile respiratorii).
4. Hipotiroidismul. Simptomele cele mai frecvente ale acestei afectiuni sunt: oboseala, starea de slabiciune, durerile articulare, durerile si crampele musculare, sensibilitate la frig, constipatia, tegumente uscate, cefalee. Aceasta afectiune apare in cazul in care glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni.
5. Depresia. Se manifesta si prin stari de oboseala, lipsa de energie si de putere. Tulburarea somnului poate fi si ea un simptom al depresiei (fie ca nu poti sa adormi, fie ca adormi si te trezesti in mijlocul noptii iar dimineata te simti ca si cum nu ai fi dormit deloc).
Ca si recomandare - consulta un specialist (psoholog).
6. Excesul de cofeina. Foarte multi apeleaza la cafea sau cola pentru a se enrgiza. Dar, ca in cazul oricarui exces, nici acesta nu duce la nimic bun. Se poate ajunge la o stare de oboseala si iritabilitate.
Ca si recomandari - evident: redu consumul de cafea, ciocolata, ceai negru si cola.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu