duminică, 7 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 14

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 5,8 kg in greutate si 60 cm in inaltime daca a avut o marime medie la nastere.

Dezvoltarea fizica
- isi poate concentra privirea si la distante mai mari;
- isi poate tine capul drept si singur pentru perioade scurte de timp;
- isi strange degetele in timp ce se joaca.

Dezvoltarea mentala si sociala
- zambeste si vocalizeaza mai mult cand vede fata cuiva sau o imagine;
- poate prefera anumite jucarii;
- se poate linisti cu muzica.

Micutul incepe sa isi formeze o impresie despre lumea din jur. El se uita la orice lucru pe care il vede, inclusiv la reflectia sa. Stai cu el in fata unei oglinzi. Bebe nu va realiza ca ceea ce vede este imaginea sa (acest lucru se va intampla abia in cel de-al doilea an de viata), dar nu conteaza. Lui ii va face placere sa se priveasca si isi va manifesta bucuria printr-un zambet.

Acum urmareste usor obiecte, putand sa isi concentreze privirea pe un obiect care se misca la mai multi metri departare sau va putea urmari oamenii cum se misca in jurul lui.

Miscarea bratelor si picioarelor devine tot mai usor de controlat acum si puterea lui de a prinde obiecte este mai mare. Vei vedea ca face eforturi mari pentru a face acest lucru.

S-ar putea ca micutul sa saliveze mai des si mai mult, motiv pentru care va fi ud pe fata si pe gat mai tot timpul. Din aceasta cauza el se poate irita.

Vei putea observa daca este obosit. Semne evidente ar fi ca isi freaca fata, casca, evita sa interactioneze cu altii, plange sau se agita.

Jucarii 
Bebe are inca nevoie de antrenament in privinta prinderii obiectelor in maini. Ajuta-l dandu-i o jucarie care face zgomot pentru a-i stimula puterea de prindere.

Sanatate la bebei!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu