joi, 11 august 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 16

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 6 kg in greutate si 61,5 cm in inaltime daca a avut o marime medie la nastere.

Dezvoltarea fizica
- se rostogoleste partial sau total;
- sta asezat cu ajutor si sprijin;
- trage catre sine obiectele atarnate.

Dezvoltarea mentala si sociala
- vocalizeaza cateva sunete;
- se joaca singur pentru perioade mai lungi de timp;
- vocalizeaza pentru a initia relatii sociale;
- rade cand este gadilat.

Cercetatorii sunt de parere ca un copil poate sa inteleaga la aceasta varsta toate sunetele de baza ale limbii sale natale. Incepand cu aceasta varsta si pana la 6 luni, copilul isi va dezvolta abilitatea de a scoate cateva sunete, ceea ce inseamna ca vei auzi, in sfarsit, cuvintele pe care le asteptai de multa vreme: ma-ma sau ta-ta.
Cu toate ca este prea devreme ca el sa faca legatura intre tine sau partenerul tau si aceste sunete, tu vei fi extrem de entuziasmata. Il poti incuraja sa comunice imitand sunetele pe care le scoate si expresiile sale. Va incerca si el sa te imite.
Reactionand la sunetele pe care le scoate copilul atunci cand incearca sa iti spuna ceva, il vei ajuta sa inteleaga importanta limbajului. De asemenea, acest lucru il va ajuta sa priceapa mai bine ce inseamna cauza si efectul - el incepe sa-si dea seama ca ceea ce spune are sens.

Mancarea bebelusului va veni inca de la alaptare sau lapte formula la acest nivel de dezvoltare; ar trebui sa bea cam 600 ml - 1,1 litri pe zi. Va fi pregatit sa inceapa cu mancarea solida in curand.
Daca crezi ca bebelusul este pregatit sa inceapa sa manance mancaruri solide, discuta acest lucru cu pediatrul inainte de a face ceva. El te-ar putea ajuta sa determini daca bebe este pregatit sau nu si iti va recomanda tipul de cereale, precum si cand si cum sa ii dai.

Sanatate la bebei!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu