joi, 11 august 2011

Hepatita B

Specialistii sustin ca virusul hepatitei B este de o suta de ori mai contagios decat HIV, virusul care cauzeaza SIDA. Statisticile arata ca cca un milion de persoane sunt infectate cu acest virus.

Hepatita B este inflamatia ficatului produsa de o infectie virala. Din nefericire, acest virus poate conduce la leziuni ireversibile ale ficatului, ciroza, cancer hepatic sau insuficienta hepatica. Pana in acest moment nu exista un remediu curativ definitiv pentru hepatita B, dar vaccinarea poate ajuta in prevenirea infectiei.

Cum se transmite virusul hepatitei B?
Principalele cai de transmitere:
- sex neprotejat;
- de la mama la fat (nu in timpul sarcinii, ci la nastere);
- prin injectarea intravenoasa a drogurilor cu ace nesterilizate;
- prin piercing daca acele nu sunt corect sterilizate;
- la saloanele de manichiura si pedichiura daca instrumentele nu sunt corespunzator sterilizate;
- prin diferite proceduri medicale (stomatologie - nu toate instrumentele stomatologice se pot steriliza - , chirurgie in conditii aseptice).

La noi in tara, cei mai multi bolnavi de hepatita B s-au infectat in timpul perioadei ceausiste in spitale.

Simptome
Hepatita B este foarte dificil de depistat. Din pacate 40% dintre adultii infectati nu prezinta nici un simptom pana in momentul cand infectia devine cronica. Studiile spun ca 50-70% dintre pacientii cu virus B sunt asimptomatici si 30-50% au simptome in faza acuta a bolii.
Dintre bolnavii cu hepatita B, 95% din cazuri se vindeca, dar restul de 1-5% dezvolta o forma cronica a bolii care degenereaza in ciroza hepatica si cancer de ficat. Daca o persoana prezinta simptome, acestea pot aparea sub forma unor semne de gripa, ingalbenirea ochilor si a pielii, oboseala, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, cefalee, greata, varsaturi si dureri ale articulatiilor.
Perioada intre expunerea la hepatita B si aparitia primelor simptome variaza intre 45 si 180 de zile. Daca virusul ramane in organismul uman mai mult de 6 luni fara tratament, boala intra in faza de infectie cronica.

Sanatate!

Sursa: e-sana.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu