vineri, 1 iulie 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 5

Etapele dezvoltarii bebelusului in aceasta saptamana


Dezvoltarea fizica:
- gesturile devin mai voluntare si reflexele incep sa dispara;
- ar putea lovi sau impinge obiectele;
- este mai usor de linistit de catre o voce feminina

Dezvoltarea mentala si sociala:
- continua sa se dezvolte memoria obiectelor;
- poate sa se linisteasca sugand o suzeta sau degetele;
- se linisteste cand este tinut in brate sau daca vede fete sau obiecte;
- prefera sa priveasca mai mult oameni decat obiecte.

In aceasta saptamana bebelusul va avea in jur de 4.2 kg in greutate si 54 cm in inaltime daca a avut o marime medie la nastere.
Cam in aceasta perioada bebelusul ar putea sa inceapa sa iti recunoasca fata si vocea. Ar putea sa isi deschida si sa-si inchida gura sau sa isi miste capul in timp ce-i vorbesti. Ar putea chiar respunde la voci cu propriile lui sunete pe parcurs ce incepe sa se obisnuiasca cu ce aude si vede.
Tot acum pregateste-te ca dragostea si afectiunea pe care i-o oferi bebelusului sa fie rasplatita printr-un zambet unic pe care nu il vei uita niciodata si care iti va topi inima.
Muschii gatului devin mai puternici, ceea ce ii permite bebelusului sa isi tina capul ridicat pentru scurt timp atunci cand sta intins pe burtica. Tot in aceasta perioada bebelusul va incepe sa doarma mai mult in timpul noptii (intre 4 si 6 ore).
Multi experti recomanda sa iti pui copilul in patut atunci cand este inca treaz, dar somnoros. In acest fel va invata sa adoarma singur, iar aceasta deprindere pe care o va dobandi te va ajuta foarte mult atunci cand el se va trezi in timpul noptii. Poti sa il ajuti sa faca progrese in acest sens mult mai repede daca ii vei stabili inca de la inceput niste reguli stricte de somn si o rutina care sa presupuna o baita inainte de culcare, un masaj, o poveste.

Mancarea bebelusului
pana la cea de-a cincea saptamana bebelusul se obisnuieste treptat cu rutina meselor si ar trebui sa manance cam de 6-8 ori pe zi, in jur de 60-140 ml la fiecare masa. Daca il alaptezi, vei observa ca proviziile tale de lapte sunt bine stabilite.

Stimularea gingiilor bebelusului

Niciodata nu e prea devreme sa iti ajuti bebelusul sa-si dezvolte gingii sanatoase si puternice pentru dintii care vor aparea mai tarziu. Poti face asta prin stergerea gingiilor cu un servetel umed sau cu tifon de cateva ori in timpul zilei si inaintea orei de culcare.

Sughiturile
Sughitul apare ca o contractie a diafragmei bebelusului (diafragma separa cavitatea pieptului de cea abdominala). Nu este neobisnuit pentru un bebelus sa sughita; se poate sa fi observat ca a avut perioade in care a sughitat de cand era inca in uter.
Nu prea sunt metode de prevenire a sughitului; nici sa le opresti. Ele apar, de regula, dupa ce bebelusul a mancat si in special dupa ce ragaie. Singurul caz in care merita sa te ingrijorezi este cand nu il lasa sa manance sau sa doarma.

Deshidratarea
Deshidratearea se intampla atunci cand bebelusul nu consuma destule lichide sau pierde prea multe lichide din corp. Poate sa se intample daca nu il alaptezi cum trebuie sau daca nu prosuci destul lapte. Mai poate sa apara din cauza vomitarilor sau a diareei; sau in lunile calde de vara cand bebelusul se incalzeste prea tare si nu primeste destule lichide pentru a compensa temperaturile ridicate.
Semne de urmarit:
- culoarea bebelusului bate spre gri;
- mucoasa lui devine uscata;
- urineaza mai putin;
- moalele capului se adanceste;
- pulsul este rapid;
- pare sa se miste greu sau incet.

Prevenirea deshidratarii:
- adaposteste bebelusul de soare;
- asigura-te ca bea suficiente lichide;
- imbraca-l comform vremii.

Cand sa chemi pediatrul:
- bebelusul nu a udat vreun scutec de 6-8 ore;
- vomita de mai mult de 8 ore;
- are diaree si are mai mult de 8 scaunde in 8 ore;
- gura ii este uscata si plange fara lacrimi;
- nu poate fi consolat;
- pare a fi de obicei somnoros;
- moalele capului ii este adancit.

Jucarii si jocuri
Daca ai inregistrari cu versuri pentru copii, pune-i sa le asculte pentru ca bebelusului s-ar putea sa-i placa ritmul lor. Daca nu ai ii poti citi tu dintr-o carte.
Du-l pe bebelus intr-un tur al casei. observa ce obiecte il intereseaza si arata-i-le in timp ce ii vorbesti despre aceste obiecte.
Cand faci treburile de rutina prin casa, tine-l pe bebelus aproape si vorbeste-i sau canta-i. Descrie-i activitatile tale pentru ca aceasta actiune il va stimula.

Nu te neglija
In curand vei continua ultima serie a controalelor medicale care au inceput odata cu prima vizita la doctor, in perioada prenatala. Medicul va trebui sa se asigure ca te simti bine atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, ca urmare a sarcinii, travaliului si nasterii.
Daca nu alaptezi, medicul se va asigura ca pieptul tau nu prezinta zone tari si dureroase ce ar putea indica o infectie.
Probabil iti va spune ca ai voie sa iti reincepi viata sexuala, desi multe mamici nu se simt pregatite pentru acest lucru, decat dupa mai multe saptamani sau chiar luni.
Medicul va fi preocupat in aceeasi masura si de starea ta emotionala. Patru din cinci mame sufera de o depresie usoara. Cu toate acestea, daca aceasta stare dureaza mai mult de doua saptamani este posibil sa ai sindromul depresiei postnatale pe care nu trebuie sa il treci cu vederea.

Sanatate la bebei!

Sursa: mami.ro, qbebe.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu