marți, 5 iulie 2011

Cerclajul - ce presupune

Sarcina presupune colul uterin inchis. Odata ce acesta se va deschide prematur, femeia este predispusa pierderii sarcinii sau a avortului spontan atunci cand sarcina este in primul trimestru. De aceea, deschiderea colului va pune in pericol sanatatea bebelusului din burtica, ceea ce va impune o interventie chirurgicala de urgenta pentru salvarea acestuia.
Remediul medical pentru salvarea sarcinii este efectuarea cerclajului, o procedura chirurgicala care nu presupune durere si care are rolul de a tine inchis colul uterin pe toata perioada sarcinii.

Cauze care pot conduce la deschiderea colului uterin:
- afectiuni sau rani situate la nivelul colului;
- interventii chirurgicale genitale suferite inainte de sarcina;
- malformatii ale colului uterin;
- avorturi.

Cerclajul presupune coaserea colului uterin cu un fir destul de gros care nu va permite eliminarea bebelusului din mediul uterin inainte de termen. O astfel de interventie chirurgicala se va face sub anestezie generala sau locala si nu este dureroasa. De regula, procedura se va impune in cazul in care gravida a mai trecut prin situatii de pierderi de sarcina. In urma examinarii medicale si a efectuarii unor ecografii, medicul va putea recomanda gravidei un astfel de procedeu medical.

Pregatirea cerclajului presupune:
- spitalizarea pentru o perioada de 48 de ore, in functie de evolutia operatiei;
- in ziua efectuarii cerclajului, gravida va trebui sa se abtina de la consumul de alimente si bauturi;
- monitorizarea gravidei dupa efectuarea interventiei chirurgicale.

Daca imediat dupa operatie gravida resimte contractii puternice, are sangerari abundente, secretii urat mirositoare, febra insotita de frisoane puternice este indicat sa se adreseze de urgenta medicului specialist care a efectuat cerclajul.

De regula, dupa efectuarea cerclajului gravida este sfatuita sa nasca prin operatie de cezariana. De asemenea medicul poate recomanda repaus la pat pentru toata perioada sarcinii.

Sanatate!

Sursa: bebelu.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu