joi, 7 aprilie 2011

Saptamana 3 - primul an de viata pe saptamani

Bebelusul tau incepe sa se adapteze la noua lui casa si familie, tot asa cum si tu te obisnuiesti sa il ai in familie. El va fi reusit sa indeplineasca unele lucruri noi in aceasta saptamana ca ridicarea capului pentru cateva secunde, intoarcerea capului intr-o parte si in alta in timp ce este culcat pe burtica.
Nou-nascutilor le place si trebuie sa suga, asa ca nu il descuraja pe micutul tau sa faca acest lucru. Vei descoperi ca suzeta face minuni, ajutandu-l pe bebelus sa se calmeze. Academia Americana de Pediatrie recomanda folosirea suzetelor pentru adormirea copilului, mai ales ca acestea pot reduce riscul aparitiei sindromului SIDS - sudden infant death syndrome (sindromul mortii subite). Daca suzeta nu va fi prezenta, atunci bebelusul tot va suge ceva si acel ceva sunt degetelele lui.

Dormitul pe burta
Este bine ca bebelusul sa dorma pe spate, dar in acelasi timp, el trebuie sa stea si pe burtica atunci cand este treaz, pentru ca in acest fel isi va intari muschii gatului care il ajuta sa se impinga in sus, sa se rostogoleasca, sa stea ridicat si sa se tarasca.
De asemenea, este recomandat ca micutul sa nu doarma mereu in aceeasi pozitie, pentru a evita aparitia plagiocefaliei, adica aplatizarea unei parti a craniului din cauza pozitiei de somn.
Pe la sfarsitul acestei saptamani, copilul tau s-ar putea sa isi ridice putin capul si sa il miste intr-o parte si in cealalta, atunci cand sta pe burtica. In acest moment ar fi bine sa stai in fata lui si sa il incurajezi sa tina capul ridicat sa te priveasca.


Dezvoltarea fizica
- isi misca mainile si picioarele, jucandu-se;
- poate sa isi ridice capul pentru o perioada scurta;
- ar putea lovi cu picioarele salteaua si apoi sa loveasca inainte cu piciorul;
- isi poate coordona ochii uitandu-se in lateral spre un obiect sau lumina.

Dezvoltarea mentala si sociala
- are expresii vagi ale fetei in timp ce este treaz;
- se poate calma atunci cand ii vorbiti bland si il tineti in brate drept pe umar;
- va priveste in ochi;
- isi potriveste pozitia corpului in functie de persoana care il tine in brate.

Curatarea urechilor bebelusului
Urechile bebelusului produc ceara de ureche ca si urechile tale. Acesta este un proces corporal natural. Ceara de ureche de obicei cade afara, asa ca nu trebuie sa introduci nimic in ureche pentru a o curata! Poti curata partea exterioara cu un servetel umed, insa NU incerca sa cureti in interior!


Plansul bebelusului
Bebelusul va plange, cum e de asteptat, caci acesta este singurul mod de cominucare pe care il are cu tine. El va plange cand este incomod, flamand, cand are nevoie sa fie schimbat, cand e plictisit sau suparat. Pe parcurs vei ajunge sa stii de ce plange. Vei sti daca ceva nu este in regula. Daca esti ingrijorata de plansul lui sau daca nimic nu pare sa il faca sa se simta mai bine, vorbeste cu pediatrul tau.

Vomitatul
Nu fiti surprinse sau ingrijorate daca bebelusul va vomita. La un nou-nascut muschii stomacului inca nu sunt dezvoltati. Totusi, daca varsarea este de tip exploziva, cand iese cu forta prea mare, atunci ar trebui sa consulti pediatrul imediat.

Tusea si stranutul
Bebelusul va tusi si va stranuta pentru a curata canalul nazal de mucozitati, praf sau alti factori iritanti. Nu este un semn al imbolnavirii, ci este doar singura cale prin care isi poate curata canalul nazal. Totusi, daca are febra sau este congestionat, daca ii deranjeaza somnul si mesele, atunci ar trebui sa vorbesti imediat cu pediatrul.

Scaunele
Ce e normal pentru un bebelus ar putea sa nu fie normal pentru altul. Totul depinde de ceea ce mananca bebe si felul in care trateaza mancarea. Bebelusii hraniti cu biberonul isi fac, de regula, nevoile de 2-3 ori pe zi, in timp ce cei alaptati au scaun de fiecare data dupa ce au fost hraniti. Totusi, este posibil si ca unii bebelusi alaptati sa aibe scaun mult mai rar. Daca bebelusul tau nu a defecat de 4 zile daca este alaptat sau de 2 zile daca este hranit cu biberonul, consulta pediatrul.

Colicile
Colica este o stare in care bebelusul are episoade in care plange si se agita brusc si tare; poate dura ore intregi. Cam 20% dintre bebelusi sufera de colici iar starea dureaza cam de la 2 saptamani dupa nastere pana la 3-4 luni.
Bebe si-ar putea strange genunchii la piept, ar putea bate aerul cu bratele, muschii stomacului ar putea fi tari; un episod ar putea trece la fel de brusc precum a inceput sau poate dura ore in sir.
De ce apar colicile? Nimeni nu stie exact de ce apar, desi unii cercetatori au cateva teorii cu privire la sursa lor:
- lipsa de dezvoltare a sistemului digestiv al bebelusului;
- sensibilitate la proteinele din lapte;
- oboseala;
- unele mancaruri pe care le mananca mama in perioada alaptarii.
Ce se poate face? In afara de medicamentele care sunt pe piata in acest sens, poti incerca:
- ia bebelusul in brate si pune-l intr-un marsupiu; apropierea si miscarea l-ar putea face sa se calmeze;
- culca bebelusul pe burta pe genunchii tai si maseaza-l pe spate;
- infasa copilul;
- maseaza-l pe burtica.
Poate fi dificil, insa este important sa fii cat mai calma si linistita in timpul unui episod de colica. Fa schimb cu partenerul pentru a sta cu bebe si acordati-va unul altuia timp de relaxare.

Exercitiul cu bicicleta
In timp ce bebelusul este culcat pe spate, prinde-i piciorusele si misca-le usor intr-un cerc ca si cum ar merge cu bicicleta. Acest exercitiu incurajeaza tonifierea muschilor si ii dezvolta simtul ritmului. Cateva minute sunt suficiente.

TINETI MINTE
Pentru orice intrebare legata de sanatatea ta si a copilului tau, internetul iti va oferi raspunsuri orientative, NU sigure. Daca nu esti doctor, nu stii sa selectezi informatia. Pentru siguranta APELEAZA MEDICUL PEDIATRU!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu