duminică, 13 noiembrie 2011

Abuzul verbal intr-o relatie - puterea distrugatoare a cuvintelor

Cuvintele au rol magic atunci cand vin din partea oamenilor pe care ii iubesti. Intr-o zi in care toate ti-au mers prost, un "te iubesc" rostit sincer are rolul de a-ti lumina intreaga zi. Un compliment ca "esti frumoasa, iubita mea" rostit firesc, cu convingerea celui indragostit, te face sa te simti cea mai frumoasa femeie de pe pamant. Daca ai unele ezitari si urme de indoieli in legatura cu ceva ce ai de facut, un "am incredere in tine" venit din partea partenerului iti da aripi. Daca ai gresit, un "nu-i nimic, se mai intampla" te ajuta sa te eliberezi de orice sentiment de vina. Dar...
Ce se intampla atunci cand barbatul care ti-a declarat iubirea neconditionata iti declara iubirea doar conditionat, cand, spre exemplu, ii prepari felul de mancare preferat sau iti faci timp pentru o "vizita la mama"? Ce se intampla atunci cand barbatul care iti spunea ca iubeste fiecare particica din tine nici nu clipeste cand te face "grasa", "proasta" sau "inadaptata"? Ce se intampla cand iti admira in fiecare zi sunculitele ramase de la sarcina si iti numara dumicatii? Si ce se intampla atunci cand iti striga ca tu esti nebuna si singura vinovata de problemele existente in relatia voastra?
Oare nu ajungi sa crezi tot ceea ce spune despre tine? Oare daca tocmai persoana iubita ne calca in picioare sentimentele si ne minimalizeaza importanta, nu ajungem sa ne inabusim la randul nostru sentimentele si sa ne simtim inutile, insignifiante?
Abuzul verbal nu pare atat de grav precum cel fizic pentru ca modalitatea aleasa este mult mai subtila. Insa dupa perioade intregi in care abuzurile verbale au loc in mod repetat, psihicul si identitatea persoanei pot fi zdravan zguduite, iar simtul realitatii poate fi perturbat in mod decisiv.
ulte femei care sunt victime ale abuzului verbal au tendinta de a nega intr-un mod extrem abuzul verbal si de a se nega pe sine, incercand sa se convinga pe ele insele ca abuzatorul nu ar spune nimic in mod intentionat care sa le raneasca sau sa le faca rau. Au chiar tendinta de a-si asuma comportamentul abuzatorului, ajungand sa creada ca poate ele au facut ceva gresit care a determinat abuzurile verbale.
Studiile psihologice au aratat ca abuzatorul verbal si victima abuzurilor verbale traiesc in doua lumi diferite. Abuzatorul considera ca este indreptatit sa faca apel la cuvinte critice sau jignitoare, simtind nevoia sa preia controlul pentru a nu fi nevoit sa faca fata propriilor sentimente de inutilitate. Barbatul abuziv verbal nu isi asuma niciodata responsabilitatea asupra cuvintelor pe care le arunca. De asemenea, abuzul si manipularea verbala pot avea loc doar atunci cand cei doi sunt impreuna, iar in ochii celorlalti abuzatorul poate trece oricand drept o persoana cu un comportament ireprosabil.
Facand abuz de cuvinte, manipulandu-le urat, jignitor, critic sau depreciativ, barbatul abuziv verbal incearca sa se impuna si sa-si demonstreze siesi superioritatea si puterea. Scopul nedeclarat, poate chiar inconstient al cuvintelor sale, este acela ca partenera sa devina atat de lipsita de putere incat sa nu aiba niciodata puterea sa-l paraseasca...
Chiar daca cuvintele ucigatoare psihic vin din partea barbatului pe care il iubesti, nu permite sa fii victima abuzului verbal. Nu ichide ochii la ceea ce ti se intampla! Aduna-ti curajul si fa ceea ce abuzatorul nu te-ar vedea niciodata in stare: pleaca. Pleaca dintr-o relatie care iti face mai mult rau decat bine! Gaseste puterea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu