miercuri, 29 iunie 2011

Primul an de viata pe saptamani - saptamana 4

In aceasta perioada, bebelusul va incepe sa murmure si sa gangureasca pentru a-si exprima sentimentele. La randul tau, va trebui sa ii raspunzi si sa ii vorbesti privindu-l in ochi, pentru ca lui ii va placea sa se uite fix la tine.

Dezvoltarea fizica:
- se poate rostogoli putin intr-o parte pe spate;
- cand este pus sa sada, isi poate tine capul in aceeasi linie cu spatele;
- poate prinde obiecte cand degetele ii sunt deschise, insa le scapa repede.

Dezviltarea mentala si sociala:
- poate sa faca un sunet "ah" cand isi vede parintii sau le aude vocile;
- se poate prinde de persoana care il tine in brate;
- poate scoate sunete guturale.

Dupa o luna, bebelusul tau va avea in jur de 4.1 kg in greutate si 53 de cm in inaltime, daca a avut o marime medie la nastere.
La aceasta varsta se poate observa ca defecarea (scaunul) va incepe sa se produca intr-un tipar regulat, cam o data sau de doua ori pe zi, sau dupa fiecare masa daca primeste lapte matern.
Reflexul de prindere se dezvolta iar bebelusul ar putea sa prinda deja, pentru scurt timp, orice ii pui in mana. Si miscarile i se imbunatatesc, putand acum sa isi miste capul in lateral pentru a urmari un obiect. Ar putea, de asemenea, sa isi tina capul in sus cateodata cand e culcat pe burtica.
Vei observa ca bebelusul devine tot mai mobil si ca acum poate sa loveasca cu picioarele in aer. De aceea este foarte important sa nu mai fie lasat pe masa de schimbat sau pe oricare alta suprafata de pe care ar putea sa cada.

Daca nu se dezvolta bine
Daca bebelusul tau nu a atins inca greutatea pe care ar trebui sa o aiba, este bine sa informezi pediatrul. Informeaza pediatrul si daca bebelusul se ingrasa normal si apoi se opreste fara vreun motiv vizibil.

Cum ii luam temperatura
Sunt mai multe feluri de a-i lua temperatura bebelusului:


Termometrul rectal
- unge termometrul cu un lubrifiant;
- culca bebelusul pe burta pe o suprafata tare;
- tine bebelusul bine pentru a preveni orice miscari bruste; insera usor termometrul cam la un centimetru adancime in deschiderea anala si tine-l in loc pana ce primesti o indicatie clara;
- o temperatura rectala normala este de 36.8-38 grade C.

Termometrul axilar
- ai grija sa aibe axila curata; pune-i termometrul la axila;
- tine-i bratul strans de corp;
- dupa 4-5 minute scoate termometrul si citeste temperatura;
- o temperatura axilara normala este de 35-37.2 grade C.

Cum ii dam bebelusului apa
Unii parinti cred ca bebelusul are nevoie de mai multe lichide decat cele primite prin hrana de zi cu zi, si ii dau apa intre mese. Insa, daca nu ai fost sfatuita sa procedezi in felul acesta de catre pediatru, nu ii da bebelusului apa pentru ca aceasta ii va umple stomacelul si il va face sa manance mai putin la ora mesei.

Mancarea la program
Programul "Babywise" dezvoltat de Gary Ezzo, ii sfatuieste pe parinti sa creeze o rutina prin care bebelusii sunt hraniti mai degraba dupa o rutina decat la cerere. Pentru aceasta, parintii ii limiteaza copilului orele mesei la doar una la 2-3 ore, chiar daca acestuia nu ii este foame. Cei care incurajeaza aceasta teorie spun ca dupa 8 saptamani parintii pot sa inceteze mesele de pe timpul noptii.

Jocuri
In aceasta perioada bebelusul deja se va juca cu tine. Un bebelus de 4 saptamani isi foloseste expresiile faciale pentru a-ti atrage atentia, insa asta este, in acelasi timp, si un fel de joaca. Si tu poti intra in acest joc. Tine-ti bebelusul cam la 30 cm de fata ta si incepe sa faci fete amuzante scotand limba, inchizand si deschizand ochii, scotand sunete amuzante. Este un mod excelent de a-ti imbunatati relatia cu bebelusul tau si lui ii va placea foarte mult.

Sanatate la bebei!

Sursa: qbebe, mami.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu