marți, 4 ianuarie 2011

Consuma ulei de peste

De ce? Pentru ca cercetatorii spun ca este benefic pentru creier, inima, oase, ochi, spate. Si ne protejeaza si de cancer. Eu cred ca v-ati convins de ce...
Uleiul de peste reprezinta cea mai importanta sursa de acizi grasi omega 3 polinesaturati. Este necesar sa ne suplimentam dieta cu suplimente bogate in acesti acizi deoarece organismul nostru nu are capacitatea de a sintetiza acesti acizi.

Ce sunt acizii omega 3?
Sunt grasimi polinesaturate, cele mai sanatoase grasimi pe care trebuie sa le consumi. Exista trei tipuri de grasimi:
- saturate - din sursele animale (branzeturile, untul, carnea rosie);
- mononesaturate - uleiul de masline;
- polinesaturate - se gasesc in pestele gras, oleaginoase si uleiuri vegetale.
Grasimile polinesaturate sunt si ele impartite in doua categorii: omega 3 si omega 6 cunoscute sub numele de acizi grasi esentiali. Ambele tipuri de acizi sunt foarte importanti pentru sanatate, fiind implicati in functionarea fiecarei celule din organism. Nutritionista Bridget Benelam de la Fundatia Britanica de Nutritie spune: "unele sunt necesare pentru a controla capacitatea de coagulare a sangelui, altele pentru a regla temperatura corpului, tensiunea arteriala, functia de reproducere si imunitate a organismului".

In momentul in care consumam mai multi acizi omega 6 (care se gasesc in uleiul de floarea soarelui si porumb) decat acizi omega 3, distrugem echilibrul dintre acestea. Acest dezechilibru duce la o proasta functionare a organismului. De aceea este important sa adaugam in alimentatia noastra mai multi acizi omega 3 pe care ii gasim in peste (somon, hering, macrou, sardine, ton) si fructele de mare, dar si in semintele de dovleac, nuci, seminte de in, seminte de floarea soarelui, avocado, ulei de masline.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda un consum de doua portii de peste pe saptamana, o portie reprezentand echivalentul a 140 de grame. Cercetarile arata ca o doza zilnica de ulei de peste bogat in acizi grasi omega 3 ajuta persoanele cu boli de inima sa-si reduca riscul cu pana la 30% de a suferi diverse complicatii. Insa nici persoanele sanatoase nu trebuie sa uite de aceste suplimente si sa le administreze periodic.

Este mai bine sa mancam peste sau sa luam suplimente alimentare?
Majoritatea specialistilor sustin ca trebuie sa ne imbunatatim regimul alimentar cu surse naturale de omega 3 in defavoarea suplimentelor alimentare pentru ca alimentele naturale sunt mai bogate in nutrienti in comparatie cu o pastila si sunt mult mai bine asimilate de catre organism.

Sanatate!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu